Bostadsbyggandet måste öka nu, menar flera S-företrädare och fackliga företrädare.
Foto: MostPhotos
Den akuta krisen i byggbranschen beror på kraftigt stigande finansieringskostnader tillsammans med vikande efterfrågan och köpkraft hos hushållen. I detta läge valde SD-regeringen förra året att avveckla investeringsstödet i förtid och dra undan mattan för de byggprojekt som hade räknat med investeringsstödet för att kunna bygga.
Det har haft förödande konsekvenser. Byggbranschen menar själva att det här är den största nedgången i bostadsbyggandetsedan 90-talskrisen. Det slår hårt mot löntagare i hela Sverige, inte minst i Kalmar län.
Boverkets prognos i juni var redan då nattsvart: antalet påbörjade bostäder minskar från 71000 år 2021 till cirka 27 000 år 2023 och 21 500 år 2024. Ändå har regeringen bara stått och tittat på, och Boverket har skrivit ned sin prognos: För 2024 påbörjas endast 19 500 bostäder.
Den ökande bostadsbristen innebär att färre får ett eget hem men också att andra samhällsproblem förvärras, exempelvis för den gröna industrin att locka nödvändig arbetskraft till olika orter. Enligt Boverket behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030.
Stora varsel hos bygg- och träföretag innebär att kompetenta medarbetare lämnar både bygg- och träbranschen för andra jobb. Det riskerar att dränera nyckelindustrier på kompetens och arbetskraft. När konjunkturen väl vänder och efterfrågan på byggande, ökar igen, då kan bristen på personal lamslå byggandet och drabba de orter på landsbygden som behöver dessa företag.
Hög tid att visa handlingskraft
Ulf Kristersson brukar tala om att han leder den första majoritetsregeringen på länge och att det innebär handlingskraft. Just nu har byggandet tvärnitat och varslen duggar tätt. Nu är det hög tid att visa handlingskraft. Det här är inte en situation som kommer att lösa sig själv, utan staten behöver ta sitt ansvar. Det värsta politiken kan göra nu är att inte göra Något. Vi i svensk arbetarrörelse har presenterat kraftfulla förslag i riksdagen för att få igång byggandet. Vår riktning är att det behövs både kapital och incitament för att få fart påbostadsbyggandet igen:
1. Statliga byggkrediter – en förmånlig statlig medfinansiering till nyproduktion i form av statliga byggkrediter. Lånen bör ges ut till långsiktig statslåneränta.
2. Statlig byggstimulans – i form av ett produktionsstöd riktat till mindre orter med stora industrietableringar samt till ungdoms- och studentbostäder.
3. Startlån för förstagångsköpare – med dagens höga bostadspriser är det ofta omöjligt att spara ihop till kontantinsatsen och många tvingas ta dyra blancolån. För att ge alla människor en möjlighet att köpa en lägenhet, utan att behöva ta dyra privatlån, föreslår vi socialdemokrater ett startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Det skulle stimulera efterfrågan och bidra till ökat byggande.
SD-regeringens bostadspolitik har hittills handlat om att avveckla investeringsstödet och att tala om regelförenklingar. Det var 40 000 lägenheter i kön när regeringen klippte investeringsstödet. Det har haft svåra konsekvenser. Och det går som bekant inte att bo i en regelförenkling. SD-regeringen står och ser på medan byggbranschen kraschar, svenskalöntagare förlorar sina jobb och företag går i konkurs. Det är den bistra sanningen.
Sverige förtjänar bättre! Det är dags att Ulf Kristersson nu låter oss se den handlingskraft han alltid pratar om. För handlingskraft – det är något man visar.
Laila Naraghi, riksdagsledamot (S) Kalmar län
Leif Nysmed, riksdagsledamot (S) från Byggnads
Patrik Björck, riksdagsledamot (S) från GS-facket
Morgan Nyberg, ordförande Byggnads Småland Blekinge
Erik Jonsson, ordförande GS-facket avdelning 3 Öst
Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge