Annons:

DEBATT:

Foto: MostPhotos

DEBATT: "Regeringen måste påskynda artskyddsutredningen"

Ny tillämpning av de svenska artskyddsreglerna innebär att skogsbruk stoppas av arter som inte är hotade. Det innebär i sin tur minskad klimatnytta och lägre incitament för skogsägare i Kalmar län att bidra med naturvårdande insatser. Regeringen behöver nu skynda på den försenade artskyddsutredningen, skriver Sören Petersson, affärsområdeschef på Holmen Skog.

Annons:

Inför valet 2022 skickade den då aspirerande statsministern Ulf Kristersson ett brev till Sveriges skogsägare. I brevet lovade han bland annat att skogsägare ska få bestämma över sin egen skog och att mer skog ska brukas.

Brevet kom efter en tid av intensiv debatt kring de svenska artskyddsreglerna. Sveriges praxis hade tidigare varit att skörd endast kunde förbjudas om det fanns risk för artens överlevnad. Men till följd av nya domar nationellt och i EU skapades under 2022 en ny praxis som innebar att artskyddsförordningens förbud skulle tillämpas mycket strikt när det gäller skydd av arter. Konsekvensen blev att även förekomsten av arter som inte är hotade kan stoppa skörd av skog.

*

Situationen skapar stor osäkerhet för skogsägaren kring äganderätten. För vem vill investera i att plantera och sköta sin skog om man inte vet att man får skörda? Investeringar som är till nytta inte bara för skogsägaren, utan för hela samhället. Skogsbruk är starten på en lång värdekedja som skapar sysselsättning och skatteintäkter, och vars produkter möjliggör en omställning till ett fossilfritt samhälle.

Att vi i Sverige länge har haſt en stark äganderätt har också lett till att naturresurserna har förvaltats hållbart. Det här är något vi måste värna. Men tvärtom ser vi nu en tillämpning av artskyddsbestämmelserna som uppmuntrar skogsägare i Kalmar län och resten av Sverige att inte skapa höga naturvärden, eftersom det innebär en stor ekonomisk risk.

Men det finns ljus i sikte. I augusti 2024 tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag på nya bestämmelser om nationell fridlysning och rätt till ersättning för markägare. Utredningen skulle ha presenterats senast den 31 december 2024, men har ännu inte kommit.

*

Holmen har tre konkreta förslag på förändringar i artskyddsförordningen.

1. Klargör att de nationella fridlysningsbestämmelserna inte gäller pågående markanvändning som jord- och skogsbruk.
2. Säkerställ att markägare får ersättning när pågående markanvändning avsevärt försvåras.
3. Använd befintliga skyddsformer så som naturreservat, biotopskydd eller naturvårdsavtal när förbud mot skogsbruksåtgärder inte kan undvikas.

Sverige ska ha höga ambitioner för naturvård och artskydd. Samtidigt är det viktigt att de regler som ska säkerställa detta är rättssäkra, förutsägbara och effektiva.

Statsminister Ulf Kristersson har ännu inte levt upp till de löften han gav skogsägarna inför valet 2022. Genom att skynda på artskyddsutredningen och ändra regelverket har han nu möjlighet att göra det.

Sören Petersson
Affärsområdeschef, Holmen Skog

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt