Annons:

GRIP: Centerns närodlade riksrätt

Arne Grip är inte nådig i sin kritik mot Centerpartiets agerande runt Ingela Nilsson Nachtweijs avgång. Foto: Jakob Karlsson

GRIP: Centerns närodlade riksrätt

Donald Trump bestämde att USA skulle hålla inne militärt bistånd till Ukraina. Han ringde till deras president och bad om en gentjänst. Detta samtal ska nu granskas i en riksrätt. 

Annons:

Min bedömning är att den utredning som Trump beställde mot Joe Bidens son, inte skulle ge honom personliga fördelar vid nästa presidentval. Den politiska domstolen är kongressen och senaten, som med republikansk majoritet kommer att fria honom.   

När Trump ringde till Stefan Löfvén och ville att han skulle släppa lös ASAP Rocky fick han veta att i Sverige  skiljer vi mellan den lagstiftande och dömande makten. Ministern får inte ens styra sin egna myndigheter. Annika Strandhäll prövades för ministerstyre i riksdagens KU när hon tog bort Anne-Marie Begler från FK. Annika Strandhäll har lämnat regeringen.     

Förbudet mot ministerstyre gäller även kommuner. Fullmäktige och styrelse talar inte. De leder verksamheten med protokollförda beslut, som justeras och anslås. Kommunbeslut kan prövas i domstol. Beslut som tas på lag kan vinna laga kraft, gälla som lag. Beslut ska verkställas av anställda. 

*

Centern i Vimmerby har anklagat kommunalrådet för bristande ledarskap

Det är orättvist och fel. Utanför sammanträde är man inte politiker. KS-ordförande är man bara på utlyst möte i styrelsen. Man har ingen rätt att agera som ordförande  eller ”minister”, utanför sammanträde. För att kunna företräda myndigheten mot annan part och teckna kommunens firma på avtal måste man ha anställning som kommunalråd. Anställda i kommunen och dess bolag kan väljas till politiska uppdrag. Med undantag för styrelsens verkställande tjänsteman, kommunchefen. 

Utifrån den falska anklagelsen, att kommunalrådet dåliga ledarskap lett till dålig arbetsmiljö för en anställd, startade Centern en slags riksrätt, utan beslut, insyn eller skriftligt underlag. Partiets dom var skyldig och man uppmanade Ingela Nilsson Nachtweij att lämna sina av KF beslutade uppdrag. Fullmäktige godkände hennes avsägelse av politiska uppdrag. Anställningen som är kopplad till uppdragen består. Det finns inget KS-beslut om avstängning.

Det finns inget lagligt sätt att sparka en förtroendevald tillika anställd tjänsteman. Det finns ingen svensk riksrätt. Centerns försök att agera polis, åklagare och domare strider mot de svenska reglerna för uppdelning mellan lagstiftande och dömande makt. Centerns avstängningsbeslut 9 sept 2019 saknar rättsverkan och ska prövas mot Brottsbalken. 

Vimmerby och Kinda kommuner har gjort sig kända för att köpa ut kommunchefer och andra anställda. Uppsägning från kommunen har maskerats i skenavtal om ersättning. Uppsägning av anställning som beslutas av KS går att överklaga till Förvaltningsrätten. Det går inte att säga upp en förtroendevald, som också är visstidsanställd för mandatperioden. Egen uppsägning ska vara frivillig. Centern har erkänt att partiet uppmanat henne att avgå från sina politiska uppdrag. Löftet om ersättning ska prövas som mutbrott.  

Centerns riksrättsprocess har fått stöd av KS i beslut om särskilda regler för kommunalrådet under hennes arbete på kansliet. KF har godkänt den framtvingade avsägelsen. Det innebär att KF har agerat partiskt mot sin valda KSO och gett sitt stöd till den ståndrätt som Centern drivit. Med sin nya kandidat har KF även godkänt privat förmedling av politiska uppdrag.  

 *

KS och KF bryter i sina myndighetsutövningsbeslut mot AML och grundlagens krav på likabehandling, opartiskhet och saklighet. Centerpartiets representanter i KS har i beslut 8 okt 2019 tagit ställning mot INN och skulle ha anmält jäv i avsägelseärendet i KF. 

Ingela NN:s anställning som kommunalråd och tjänsteman består fram till 2022. KF har valt ny KSO, utan beslut om att inrätta ny tjänst för Jacob Käll. Det betyder att han inte kan ges behörighet att teckna kommunens firma på avtal och andra rättshandlingar. 

Tacksam för uppgift om vilka KF-ledamöter som före KF avsägelsesammanträde tagit ställning mot Ingela NN. Om de inte anmält jäv är KF-beslutet om att godkänna avsägelsen under fortsatt anställning, ogiltigt på denna enda grund.

Arne Grip

Arbetsmilljökonsult

Fotnot: Arne Grip har tidigare polisanmält kommunens hantering av situationen, men utredningen lades ned.  Mer om det kan du läsa här och här.

Den här texten har Grip även skickat till ledande företrädare i kommunen. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt