Annons:

LO: En vecka då ojämlikheten syns

LO anser att jämlikheten kommer fram extra mycket under loven. Foto: Pixabay

LO: En vecka då ojämlikheten syns

Det är härligt med sportlov, men samtidigt är loven ett av många tillfällen då klasskillnaderna märks som mest. 

Annons:

En tredjedel av alla inom arbetaryrken har inte gjort någon semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Som jämförelse så är motsvarande siffra för tjänstemän 12 procent bland männen och 17 procent bland kvinnorna.

För många barn till föräldrar som arbetar inom låglöneyrken innebär det att man får stanna kvar hemma medan många av klasskamraterna åker bort på lovet.

*

LO vill öka jämlikheten så att även barn till arbetare får samma möjligheter till ett spännande lov! För att öka jämlikheten måste både lönerna öka och rätt till heltid med schyssta villkor införas. Idag arbetar stora grupper inom till exempel vård och handel på ofrivillig deltid som dels leder till lägre lön men också till svårigheter att planera sitt liv eftersom man hela tiden måste stå till arbetsgivarens förfogande.

Det finns också flera skatteundantag som gynnar höginkomsttagare som måste bort. Då kan vi få ett skattesystem som är rättvist och som inte beskattar arbetare hårdare än höginkomsttagare.

LO vill att Sverige ska bli mer jämlikt. Då behöver både regeringen agera för att öka jämlikheten och arbetsmarknaden utvecklas för att bli mer jämlik. En topp-vd tjänar idag lika mycket som 76 arbetarkvinnor. För att utjämna det behövs både ett mer rättvist skattesystem och rejäla löneökningar för de som tjänar minst.

LO-facken i Vimmerby

Erik Bouvin

Annika Fundin

Jerry Pettersson

Annette Schytt

Håkan Koran

Emily Palenzuela

Malin Elvingsson

LO-facken i Hultsfred

Ulrica Edlund

Johan Dahlqvist

Janette Persson

Tommy Wiksten

Kristina Hernandez

Tommy Rälg

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt