Annons:

V: Sex förslag som skulle förbättra Vimmerby kommun

Vänsterpartiet i Vimmerby lanserar sex förslag som de anser skulle förbättra kommunen. Foto: MostPhotos

V: Sex förslag som skulle förbättra Vimmerby kommun

En annorlunda första maj.
Det blir inget förstamajfirande med underhållning, tal eller demonstrationståg i år. Men det betyder inte att Vänsterpartiet ingenting gör. Här nedan följer sex exempel på vad vi vill. Alltsammans är motioner vi lämnat in eller kommer att lämna in.

Annons:

Förslag som kommer göra det bättre för många kommuninvånare, anställda inom kommunen och för kommunen själv som organisation, inte minst ekonomiskt.

Håll till godo!

 *

Fastighetsinventering: Vi vill att Vimmerby kommun tar efter det som redan etthundra andra kommuner gör. Kikar över hur det står till med tomma fastigheter i kommunen.

Det i akt och mening att ta kontakt med ägarna och ställa dem en enkel fråga. Kan du tänka dig flytta dit själv? Hyra ut? Sälja?

I Falkenbergs kommun gjorde man det här redan 2017. Två år senare stod 45 hus inte öde längre och 140 lokaler hade dykt upp som erbjöds till företag och deras verksamhet.

Kostnad: Engångskostnad om uppskattningsvis 60 000 kronor, som tas från oförutsedda medel, för tre upprepade utskick.

Vinst: Fler invånare (Varje ny invånare ger i snitt dryga 50 000 kronor i förstärkning till kommunen varje år), fler lokaler till företag, fler barn till landsbygdsskolorna.

Guldkant: Arbetet med ”Heltid som norm” fortskrider. Det visar sig att där skiften överlappar varandra uppstår personalöverskott. En tanke är att dessa ska kunna användas för att ge brukare en ”guldkant” i tillvaron.

Men det finns fler grupper som kan behöva en guldkant. De anställda! Därför vill vi se över om det inte går att korta veckoarbetstiderna med en halvtimma per dag så att heltid omfattar 37,5 timmar för många kommunalt anställda inom vård och omsorg.

Det blir tid och personal över för en guldkant för brukarna. Också.

Kostnad: Ingen.

Vinst: Personal som trivs bättre med sitt arbete och orkar med det i högre grad och längre upp i åren. Lättare att rekrytera personal med en konkurrensfördel gentemot andra kommuner.

 *

Fyradagarsvecka: Tanken är att på de program där det schematekniskt är möjligt ge gymnasieeleverna i Vimmerby fyradagarsvecka!

Det ger studenterna mer egen tid för återhämtning och läxor. Det blir mindre ”håltimmar” på dagarna. Elever som reser behöver inte vänta på att skolan ska börja timtals på morgonen, eller på bussen timtals när de ska hem. Lärare får en hel dag i veckan att avsätta för planering, möten, studieresor med mera.

Kostnad: Ingen

Vinst: Kan i bästa fall vända den interkommunala ersättningen – IKE – från ett underskott om dryga 4 miljoner till ett kanske lika stort överskott?

 *

Mentorer: Ett system man infört på högstadiet i Hulstfred. Man har anställt sex mentorer som tar hand om allt det där som lärare inte ska behöva göra. Rastvakt, föräldrakontakter, utvecklingssamtal, ledighetsansökningar, frånvaro, administration med mera.

Lärarna får istället göra det de är bäst på att göra och anställda för. Undervisa.

Vi tycker att man inte behöver begränsa det hela till högstadiet utan kan kika på lösningen i resten av grundskolan och på gymnasiet med.

Kostnad: Ingen! När lärarna i Hultsfred fick mer tid till undervisning behövde de inte vara lika många. De pengar som sparas in på lärartjänster kan användas till mentorerna.

Vinst: Bättre arbetsvillkor för lärare = Enklare att rekrytera. På sikt bättre betyg och meritvärden för eleverna.

*

Stötta näringslivet i Vimmerby: Vi såg hur glada alla blev för tillskottet om 150 kronor till 3 000 pensionärer i kommunen som de kan handla i till projektet anslutna butiker för. Totalt rör det sig om 450 000 kronor i engångssumma.

Vänsterpartiet vill att vi gynnar hela näringslivet i Vimmerby kommun med potentiellt flera miljoner. Varje år.

Det gör man genom att kommunen ringer upp alla pensionärer och informerar om att de kan ha rätt till extra bostadstillägg och erbjuda hjälp att söka.

Ingen vet exakt hur många det kan röra sig om men man tror det finns ca 170 000 personer i landet som missar dessa pengar och det ger drygt 250 personer i Vimmerby. Om 250 personer i snitt får 1 000 kronor i månaden (Antagligen lågt räknat) blir det på ett år tre miljoner som till stor del kommer användas i butiker och andra företag i Vimmerby kommun!

Kostnad: Ingen.

*

Vinst: Näringslivet i Vimmerby gynnas med miljoner varje år. Enskilda pensionärer får det bättre, speciellt de som idag lever under de mest knapra betingelserna, med alla fördelar det bär med sig psykosocialt. En del extra pengar kommer även kommunen till del i form av avgifter för hemtjänst, mat med mera. Allt mellan några hundratusen och en miljon kronor. 

Sociala parkbänkar: I dessa coronatider ska vi alla hjälpas åt att hålla fysisk distans, men det kommer en tid efteråt när vi kan leva mer som vanligt igen.

Det här är en idé för att öka den sociala interaktionen i samhället och göra det lättare för alla som vill att finna nya bekanta.

Idén är helt enkelt att på några utvalda parkbänkar placera en skylt.
”Samtalsbänk - Sitter du här VILL du samtala med andra.”

Kostnad: Symbolisk för några få skyltar.

Vinst: Skapar nya möten människor emellan, bryter social isolering, arbetar för psykisk hälsa, ett tryggare samhälle och – med ett litet, litet steg - för folkhälsoarbete i stort.

Jens af Ekenstam Stenman
V i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt