Annons:

C: Även besöksnäringen i Kalmar län behöver omställningsstödet!

Karin Helmersson. Foto: Pressbild

C: Även besöksnäringen i Kalmar län behöver omställningsstödet!

Vårt läns näringsliv består av framförallt tillverkningsindustri, livsmedelsproduktion och besöksnäring. På olika sätt är dessa näringar påverkade av Coronakrisen. Besöksnäringen i vårt län har sin ekonomiska intäkt under en kort period kopplat till sommaren. 

Annons:

Sommartid är Kalmar län det fjärde största besökslänet, på pallplats återfinns de tre länen med storstäderna som dragare. 2020 blir sommaren som inte blev som den brukar. Stängningen av Astrid Lindgrens Värld drabbar dels alla anställda på parken men också många, många företag runt omkring.

Staten har under våren infört stöd till näringslivet, sänkta arbetsgivaravgifter och korttidspermitteringar är två bra exempel. Till det kommer omställningsstödet som går till företag med minskad omsättning.

Också det en bra åtgärd, felet är perioden det gäller för, mars och april. Krisens verkningar kom senare i Kalmar län och för besöksnäringens skull borde sommarmånaderna gällt. Tyvärr finns här ett storstadsperspektiv på krisen och här behöver hela landet som perspektiv istället komma in. Region Kalmar län har tydligt påpekat detta i den remiss som ägt rum.

Företagen behöver kunna övervintra krisen och sen vara med i den utveckling som behövs för att hela landet ska växa. Att människor väljer att tillbringa sin lediga tid i vårt län är ett gott betyg och vi vill kunna erbjuda det även i framtiden.

Karin Helmersson (C)

Ordförande, Regionala Utvecklingsnämnden

Roger Gustavsson (C)

Ledamot, Regionala Utvecklingsnämnden

Ingegerd Petersson (C)

Ersättare, Regionala Utvecklingsnämnden

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt