Annons:

M: Politiken ska bana väg för företag, inte stå i vägen

”All business is local.” Kommuner och regioner spelar en viktig roll i arbetet med att stötta företagare genom pandemin.

Annons:

 Krisen är inte över – smittskyddsåtgärder med förändrade beteendemönster som följd fortsätter att drabba företag hårt vilket medför att arbetslösheten ökar och intäkterna till välfärden minskar. För det offentliga är dock den värsta fasen avklarad och därmed finns möjligheten att utvärdera åtgärder som vidtagits, hålla i nya fungerande lösningar och utveckla vidare.

Moderata Företagarrådet i Kalmar län träffar och samtalar aktivt med företag och näringslivsorganisationer för att få en aktuell lägesbild. Detta har gett upphov till en sammanställning av åtgärder för att återstarta det lokala näringslivet efter krisen: 

  1. Politiken ska bana väg för företag, inte stå i vägen. Kommuner/regioner måste arbeta serviceinriktat och inte konkurrera med företag i onödan. Minska byråkrati och arbetsbörda. Förebygg konkurser och förenkla för dem som vill återstarta sin verksamhet.  
  2. Konsumera klokt. Upphandlingar är ett effektivt verktyg för att stimulera det lokala näringslivet. Främja små- och medelstora företag genom funktions- och direktupphandling. Tidigarelägg investeringar och lägg ut det som går på entreprenad. 
  3. Tydlighet, förutsägbarhet och långsiktighet stärker företagsklimatet. Varje regelförändring är merarbete för en företagare. Kommuner/regioner måste driva en tydlig linje i näringslivsfrågorna. Likaså påverka utbildningsinsatser som möjliggör för företagande. 
  4. Backa inte bandet. Ta tillvara de goda exempel som arbetats fram under krisen för att förenkla och skapa flexibilitet. Behåll och utveckla det som fungerat istället för att återgå till det som var.

Det är avgörande att fortsätta reformera lagar och regler. Likaså att bygga ut infrastruktur både gällande vägar, järnvägar och bredband så företag har möjlighet att utvecklas i alla delar av Sverige. Det måste också bli billigare och enklare att anställa nya medarbetare. Något bra måste komma ut av de erfarenheter krisen skapat. Politiken har två vägar att gå; att stå i vägen eller bana vägen. 

Anna af Sillén (M)
Ordf. Moderata Företagarrådet

Malin Sjölander (M)
Moderata Företagarrådet

Marie Nicholson (M)
Moderata Företagarrådet

Pär-Gustav Johansson (M)
Vice ordf. Regionala utvecklingsnämnden

Hanne Deverén (M)
Oppositionsråd Kalmar

Ulrik Brandén (M)
Moderata Företagarrådet Mörbylånga

Hans I. Ljungdahl (M)
Moderata Företagarrådet Nybro

Emil Jörgensen (M)
Moderata Företagarrådet Mönsterås

Leif Karlsson (M)
Moderata Företagarrådet Emmabod

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt