Annons:

DEBATT:

Att säga hen är förknippat med höns för Anneli Jakobsson. Foto: Bildbyrån

DEBATT: "Vi vågar vägra säga hen – vill inte förknippas med höns"

Vi vågar vägra säga hen. Det skriver Anneli Jakobsson med flera i en debattartikel.

Annons:

Vägra säga hen, i Sverige säger vi hon och han. Ja, så kan vi läsa ibland på sociala medier.

"Hen" är ett kvinnligt pronomen taget från engelskan som på svenska betyder höna. Enligt Wikipedia är ordet "hen" ett svenskt könsneutralt personligt pronomen som används på samma sätt som hon och han. Ordet kan användas då könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras.

"Hen" kan även användas av personer som inte vill kallas han eller hon – ett pronomen för ett tredje kön men här håller vi inte med. Vi har två kön, man och kvinna. I Sverige får alla personer ett juridiskt kön vid födseln som är baserat på ens biologiska kön vilket är flicka och pojke. Att använda ordet "hen" när man beskriver en händelse där en person är inblandat i något känns helt främmande. Som exempel där "hen" används kan vara "hen" körde mot rödljus och fick höga böter, varför går det inte istället  att skriva "personen körde mot rödljus och fick höga böter" eller allra helst som det var förr, "kvinnan-mannen körde mot rödljus och hon-han fick höga böter".

Det verkar som dessa två ord, hon och han som vi alltid sagt är tabu på något sätt. Vi har två kön, det är man och kvinna, något annat har vi inte.

Visst har jag läst att det finns personer som inte vet vilket kön de vill tillhöra och som man inte känner sig bekväm med men då kan man istället skriva personen.  

En höna kan som i exemplet ovan varken köra bil eller bryta mot trafikreglerna. Jag och många med mig kommer iallafall vara mycket restriktiva att använda ordet "hen" då det för mig och många andra har en helt annan betydelse.

Höns är väldigt fina fåglar men ingenting som jag/vi vill bli förknippade med i ett textinnehåll.

Anneli Jakobsson, Storebro 

Kjell Jakobsson, Storebro 

Roger Andersson, Pelarne

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt