Annons:

GLENNFALK: De flesta av oss har mest rädsla inför AI

Krönikören Micael Glennfalk.

GLENNFALK: De flesta av oss har mest rädsla inför AI

AI (Artificiell Intelligens eller på gammelsvenska konstgjord intelligens, till skillnad från mänsklig) – kan sådan ta ner de administrativa kostnaderna inom kommunal socialtjänst?
”Vi lägger 70 procent av arbetstiden på administration och journalföring. Vi vill flytta fokus till kontakten med brukarna” sa enhetschefen på barn- och ungdomsenheten i Värmdö kommun till tidningen Dagens Samhälle för några nummer sedan.

Annons:

Hur ska det gå till?

Enligt EU-parlamentets hemsida är AI en maskins förmåga att visa människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet.

Kortfattat: AI kan lösa problem, bedöma tidigare åtgärder och analysera effekter. Nu är det inget nytt. AI har de senaste 50 åren funnits i vårt samhälle i olika form, men med en ökad datorkraft har AI kommit att spela en allt större roll, och i allt fler branscher. Några exempel: termostater, lagerhållning, översättningsprogram, energireglering, smarta hem, självkörande bilar, drönare etc.

Men nu mer aktuellt i ansiktsigenkänning, smarta telefoner, personliga assistenter, sjukvård och forskning. Det stora är att AI kan analysera stora textmängder och ta fram snabba svar på frågor. I din telefon finns appen ChatGPT, som ger dig så många svar att du slipper Googla.

***

I Kalmar testar socialförvaltningen nu AI för schemaläggning, i Linköping för att prognosticera placeringar, i Vetlanda för att identifiera patienter som behöver hemtjänst eller hemsjukvård. I Vimmerby vet jag inte, det återstår för kommunikationsavdelningen att offentliggöra.

För det prövas säkert i Vimmerby, Hultsfred och Västervik också men tyvärr är kommunerna inte så bra på att kommunicera vad som sker i tjänstepersonsdelen av verksamheten.

De flesta av oss, åtminstone bland oss 65+, har än så länge mest rädsla inför AI. Vi skräms av att våra barn ska dyka upp i en video i Facetime och begära ekonomiskt bidrag – och så är det inte barnen utan en AI som i bild och röst är nära nog identisk med våra barn.

Det fanns, om jag minns rätt, under 2022, 1300 polisanmälda romansbedrägerier. Folk som blivit kära genom en telefon och börjat skicka pengar. Det kan vara till Ludmilla i Ryssland eller David i USA. Det är ingenting mot de miljardbedrägerier som AI kommer att vara orsak till. Många får redan idag kontrollringa sina barn om det verkligen är de som skickat sms, messat eller till och med ringt upp dem för att begära pengar. Och bankerna jobbar på ännu skarpare kontroller.

***

Men utvecklingen kan ingen stoppa, enbart reglera. För det goda samhället, de goda människorna, kan AI revolutionera. Inom vården så att regionernas utgifter kan minska, inom kommunernas likaså.

I generationer har vi byggt upp en allt tyngre byråkrati. Bidragssamhället har skapat en mängd kontroller, som i sin tur skapat en mängd administratörer. Men också ett kontrollsamhälle där läkare används i administrationen, istället för hos patienterna.

Inom kommunernas administration finns, från en lekmans synvinkel, säkert massor av tid att hämta hem så vi kan byta en administratör mot en förskollärare i framtiden. Vänstersidan vill säkert använda AI för att skapa kortare arbetsvecka, men skattebetalarna allmänt ser nog hellre att den används till att öka den mänskliga kontakten hos våra barn, hos våra äldre. Kan AI hjälpa oss bli av med minutschema så den som jobbar i hemtjänsten kan bära ut en kartong på trappan hos brukaren, trots att det inte är hon som ska göra det? Utan att vänta på personal nummer 8 som kommer 13 minuter i nästa vecka?

Kan AI lösa upp den absurditet som finns i det kommunala välfärdssystemet, så vi slipper besparingar i det mänskliga mötet, i själva välfärdsleveransen, så välkomnar åtminstone jag AI i våra kommuner.

Jovisst, vi ser framför oss att den där den lilla runda robotdammsugaren bytts ut mot en hen-robot i mänsklig gestalt, som går och dammsuger och rör i grytan vid spisen. Kanske vi som har sådana behov om 10 år accepterar det då, och känner att det är det bästa vi får; det blir ju rent och vi får mat.

***

Men dagens gamla behöver mänsklig kontakt i sin ensamhet, dagens barn behöver mänskliga förskollärare som kan vara både förebilder och tröstare. Tjänster som idag istället tas av kontrollsamhällets administratörer.

Jag är inte negativ till AI, tvärtom. Utveckling har historiskt sett alltid varit bra i det stora hela. Det jag är tveksam till är om generationen politiker/tjänstepersoner ”mitt i livet” är kapabla till att klara av att hantera den. Efter att man efter många sorger och bedrövelser lyckats bemästra den, av politiken, skapade gängkriminaliteten.

De sistnämnda är uppenbarligen först på bollen med AI i sin verksamhet.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt