Annons:

Glennfalk om skolorna:

Micael Glennfalk var kommunalråd för Moderaterna sist skolorna var på tapeten. Han minns hur hårt klimatet var. Foto: Simon Henriksson

Glennfalk om skolorna: "Hade själv inte suttit kvar i deras kläder"

Peter Fjällgård har sagt att han lämnar sina politiska uppdrag om det blir skolnedläggningar. Det borde även Lars Johansson överväga, menar tidigare kommunalrådet Micael Glennfalk.
– Jag hade själv inte suttit kvar om jag varit i deras kläder om de nu lägger ned skolorna, säger han.

Annons:

Micael Glennfalk var en av de dåvarande politikerna som skulle försvara nedläggningar av skolor våren 2015. Alla vet hur det slutade, men Glennfalk tog striden hela vägen. 

Han menar att den dåvarande lila majoriteten, bestående av S och Glennfalks parti M, begick ett stort misstag. 

– Den stora skillnaden nu är att de kör en lång informationsdialog i förväg. Det gjorde inte vi, utan vi tog beslutet först. Det var ett stort misstag. Det får man bara erkänna. Misstag nummer två var att man tvingade fram en folkomröstning.

Till slut förlorade Moderaterna och Socialdemokraterna kampen och fick ge med sig. 

– Det hamnade i en folkomröstning och vi såg problemen. Vi hade kontakt med Västerviks kommun och där hade man lagt ned flera skolor och lyckats göra det på ett bra sätt. En annan skillnad nu är man tagit fram en konsekvensbeskrivning. Vi efterlyste en sådan från den dåvarande ledningen, men fick det aldrig. Hade vi fått den kanske det hela hade tagit en annan vändning. Nu har man gjort rätt med en utredning, men det som fattas är ett helhetsperspektiv. Vad händer om barnen i Rumskulla går till Mariannelund? Tuna ligger nära Vena och det här kan ge stora interkommunala kostnader ända upp till gymnasiet. 

Minns hur hårt klimatet var

Micael Glennfalk tror inte alls på att elever från Vimmerby ska skjutsas ut till kransorter, som vissa föreslår.

– Unga föräldrar som bosatt sig i Vimmerby har gjort det för att skolan är nära. Man har inte gjort det för att få skolskjuts ut till landsbygden. Den vägen tror jag aldrig att man kan gå.

Han minns också hur hårt klimatet var den senaste gången.

– Hela debaten hade en otroligt hätsk stämning. Politiker blev hotade och det var hätska möten. Det här piskades upp av en del politiker i kommunstyrelsen i dag, bland annat Lars Johansson och Peter Fjällgård. Många tog illa vid sig och lokalpolitiker fick stryk. Den här hätska stämningen som var får de ta på sig att ha piskat upp. Jag erkänner gärna misstaget vi gjort, men konsekvensen blev att vi förlorade många politiker och det får delvis tillskrivas Peter Fjällgård och Lars Johansson. 

Om skolorna läggs ned kan han inte se något annat än att båda vänsterpartisterna avgår. Något Fjällgård själv redan öppnat för.

– Man gick ut hårt i valet om att inga skolor skulle läggas ned. Det vore världens svek. Jag har inga politiska uppdrag, men jag kan säga att jag själv inte suttit kvar om jag var i deras kläder om de nu lägger ned skolorna.

Hade ett kompromissförslag

Det tidigare moderata kommunalrådet trycker också på att hans parti och Socialdemokraterna kom med ett kompromissförslag som nobbades av den dåvarande oppositionen.

– Vårt kompromissförslag var att behålla Tuna och Rumskulla. Jag tror vi hade varit i ett annat läge i kommunen då och inte haft den ekonomin vi har. Sedan vet man inte vad som hade hänt med de tomma fastigheterna och det återstår att se vad som händer. Men debatten förs på ett helt annat plan nu och vi kunde ha hamnat där om man inte piskat upp stämningen så. 

Hur tror du att det blir den här gången?

– Jag tror inte alla skolor läggs ned. Jag tror kanske att det blir det kompromissförslag vi hade. 

"Krävs mycket i gengäld"

Lars Johansson (V) säger att det ska krävas mycket för att han ska gå med på att lägga ned några skolor.

– Jag har inte gått ut lika hårt som Peter (Fjällgård), men det är klart att jag har lovat. Sedan handlar det om vad vi kommer fram till i övrigt och det krävs mycket i gengäld. Det krävs mycket för att jag skulle gå med på att lägga ned några skolor. 

Vad som skulle krävas i gengäld vill han inte gå in på. Han vill inte heller ta på sig ansvar för att det blev så hätsk stämning senast. 

– Då lade man förslaget på ett helt annat sätt. Det var svart på vitt och det blev panik. Nu finns en dialog. Det är en stor skilnad.

Var ni med och piskade upp stämningen?

– Jag vill inte tycka det, men det blev hårda ord och det var mycket värre förra gången. Bara jag och Peter (Fjällgård) har inte ansvar för en samlad opposition, men jag tror att både jag och Peter backade med tiden. Jag tycker inte vi piskade upp stämningen, men det blev en hätsk stämning och vi har ett ansvar för det. Vi var tuffa, men alltid sakliga och det var aldrig personangrepp. När det blev över övertramp i debatten förra gånger blev jag mer tillbakadragen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt