Annons:

GLENNFALK: Gör inget halvdant med hallen – planera för framtiden

Micael Glennfalk vill se att kommunen är aktiva för att lösa utmaningarna med Vimmerby Hockeys avancemang till Allsvenskan. Foto: Arkivbild

GLENNFALK: Gör inget halvdant med hallen – planera för framtiden

Politiker och tjänstemän i Vimmerby kommun har haft någon vecka på sig att fundera över hur man ska ge Vimmerby Hockey bästa möjliga förutsättningar i hockeyallsvenskan.
Nu stundar möte med hockeyförbundet, klubben och tjänstemän för kommunstyrelsen. Kraven kommer läggas fram på vad som ska åtgärdas i hallen redan till september.
Det är bråttom, och det brukar inte känneteckna en kommunal handläggning.

Annons:

Vad har vi för aktörer med i jobbet att få VH framgångsrika?

Ja, först klubben då. Där man måste hitta en stark styrelse. Sedan organisationen, där man redan idag har en omtyckt sportchef med gott rykte i branschen. Många tror att han ska lyckas åstadkomma ett bra lag, där VH-hjärtat står i centrum, med spets av allsvenska spelare.

Sedan näringslivet. Brons- silver och guldsponsorer får räkna med större fakturor, med mer pengar in. Klubben får dammsuga alla, från 500 kronor och uppåt. När Kalmar gick upp ringde man till och med till Gullringen… Så här gäller det för nye marknadschefen att ha en stor katalog. Men det behövs också några riktigt stora sponsorer, kanske i miljonklassen.

De som kan klara det är Åbro, Ljunghälls och runt halvmiljonen finns ytterligare några, kanske Astrid Lindgrens Värld, Polyform, de stora sågverken, etc. Låter det mycket? Det kommer att bli höga summor för somliga. Och för oss vanliga åskådare får vi kanske räkna med att entrén går upp från 140 kronor till 250 kronor för en match. Jo, hockey i hockeyallsvenskan är ett rejält kliv upp från hockeyettan. 

*** 

Kommunen då? Jo, hallen måste ha en restaurang. Även om man driver den med catering så ska man ha ett mottagningskök med ugnar, kylar, frysar, man ska ha sittplatser för matservering, man ska ha bar och alkoholförsäljningen ska inte enbart vara för medlemmar utan för alla åskådare. Det betyder restaurang med fullständiga rättigheter. Jo, hockey är en lika stor upplevelse som en show på Berns salonger. Folk kommer och vill ha kvalité.

Var finns dessa utrymmen? Kanske kansliet får flytta in i en barack utanför huset? Kanske det blir många baracker?

Media ska ha rejäla utrymmen; radion två sittplatser, TV två sittplatser, kameraplattformar, och eget utrymme för media bakom. Det internet man har idag i hallen är gjort för 100 åskådare ungefär…det blir en nyinvestering.

Spelarna ska ha massagerum, domarna ska ha vilorum, en läkare ska ha ett eget rum och vara på plats varje match.

Räddningstjänsten har ett A4 fullt med åtgärder, många av dem kanske skulle gjorts redan till den gångna säsongen.

Dessutom; 1750 åskådare är lite plats i hockeyallsvenskan, hallen bör rymma flera tusen fler då vi kommer att få många tillresta supportrar.

*** 

På plussidan ligger ett sanslöst stort medieintresse. Inte ens Astrid Lindgrens Värld når sådan bredd på målgrupp som hockeyn gör, även inräknat Netflixfilmen och alla TV-repriser på Astrid-karaktärer. För hockeyn lockar alla åldrar, från minsta knatte till gammelmormor. Det intresset följer media upp; alla nationellt utgivna tidningar, Tv-kanaler sänder hela matcher, radion sänder och det rullar varje vecka från september till april.

Min uppmaning till kommunens politiker är; ni kan lita på att det är stort, och klarar man det första och andra året så har det enorm betydelse för Vimmerby kommun; en sådan platsmarknadsföring spiller över på allt, både kommun, näringsliv, skola  och fritidsliv.

Nu handlar det om att få till en arbetsgrupp där både klubb, kommun och näringsliv är med. För det måste bli en gemensam sak.

Och till kommunens politiker; gör inget halvdant med hallen, inget provisorium, tro på att hockeyfolket klarar det här och planera istället något bra för framtiden.

***

Vi vet alla att det saknas pengar i skolans och socialens driftbudget och att ni jobbar med att komma tillrätta med det.

Men här rör det en fastighet, en ishall. Det rör sig om en investering för många år framåt.

Alla säger att en ny ishall blir för dyr. Men att plöja in 10-tals miljoner i befintlig hall, hyra baracker och placera en kåkstad utanför hallen, till ingen långsiktig nytta, blir sannolikt för dyrt över tid. Lappa och laga är inget hållbart för framtiden. 

Utgå ifrån att VH håller sig kvar, projektera en ny hall bredvid den gamla, möjlig att docka till en utbyggnad, låna upp pengar till finansieringen, ta hjälp av klubben och näringslivet, hitta ett hallprojekt ni kan ta efter och kan orka med, se till att den i framtiden kan ingå i en utbyggnad med en multihall för annan idrott. Ytan vid Lundgatan är perfekt ur många aspekter.

Ni kommer att lyfta Vimmerbyandan, få folk med er och få en positiv känsla i kommunen. Det kommer påverka befolkningsutveckling, näringsliv och föreningsliv; den stora välfärdssektorn i det svenska samhället.

Det finns ingen så stor kraft som när folk går samman, i alla åldrar, från alla partier, för att skapa något gemensamt.

Långbänkens tid är förbi i Vimmerby kommun.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt