Annons:

GLENNFALK: Mycket verkstad har det tyvärr inte blivit än

Vid månadsskiftet sammanfattade Vimmerbyalliansen sina första sju månader vid makten i DV med uttalandet: ”Vi har lagt ut startblocken. Nu tar vi spjärn mot hösten.”

Annons:

Centerpartiet, som är styrande med moderater och kristdemokrater som stöd, har lovat att Vimmerby ska bli Sveriges bästa landsortskommun.

Vi får se inför valet 2022 vad begreppet innehöll; Bästa skolan? Bästa äldreomsorgen? Mest nöjda invånare? Just nu vet vi inte.

Det man för fram som positivt är att man inte har några politiska konflikter. Och det kan bero på två saker; 1) SD marginaliseras och bemöts inte 2) Centern som orsakade många konflikter som oppositionsparti, har ersatts av socialdemokraterna som uppträder mycket sansat och ansvarsfullt i opposition.

Mycket verkstad har det tyvärr inte blivit än, och det må vara förlåtet. Men jag tror väljarna har åtta år av centeropposition uppskrivet, så kraven denna mandatperiod kommer nog att växa på att centern ska ändra det man tidigare kritiserat, och dessutom genomföra det man ville ha ändrat under opposition.

*

Bostadsbyggandet, det eftersatta, tycks komma igång och det är bra. Bra är också om man sätter fokus på driftbudgetarna i skola och socialen. Det har många majoriteter gjort innan, utan att lyckas. Kan man lyckas få pengarna att räcka där är det en fjäder i hatten.

Man kan inte räkna in skattehöjningen på 50 öre utan de pengarna är till amorteringar. Man kan heller inte räkna in 2 % i överskott som man ska ha för att uppnå ”god ekonomisk hushållning” så det är en grannlaga uppgift i nuvarande välfärdssystem.

*

Intressant i DV-artikeln från majoritetens presskonferens (31/7) är kommentarerna. Liberalen Johan Rosén, klarsynt i det mesta, varnade för centerns långbänkar och med tanke på det lilla som hänt under de första sju månaderna kan man ana fortsättningen.

Moderater och kristdemokrater får, till skillnad mot förr, se till att vara drivande stödpartier, inte bara accepterande. Långbänkar är centerns svaghet. Man kamouflerar det med ”förankring” – det är dock en representativ demokrati och en förankringsprocess ut till den minsta stuga kan också ses som obeslutsamhet, velighet och ”vi kan inte besluta själva utan måste ha någon att skylla på”.

Självklart ska det förankras politiskt men den processen får inte ta för lång tid och ibland rinner tiden så fort att man helt missar tåget om man tvunget ska ha 100 procent säkerhet.

*

En annan kommentar tycker att nya husen bredvid Sibyllatomten är felbyggda och att Vimmerbys åldringar ska ha små tillgängliga lägenheter. Tänk, det tror inte jag. Har man bott i villa vill man gärna ha en trea som äldre eller rent av en fyra. Inte vill man krypa in i en etta eller två. Fort och fel-tänk där.

Pistolsmeden bebyggs nu, och kommunalrådet Ingela Nilsson-Nachtweij anser i en kommentar i nämnda DV-artikel att det stoppades av ”dåvarande KSO” vilket är faktaförvridning. Hon skriver: ”Om dåvarande Vd:n Tomas Holgersson (C) fått styra utan inblandning av dåvarande KSO…”)

Det var mitt förslag att det skulle vila, men det stoppades av fullmäktige som istället ville att Vimarhem skulle prioritera ett Trygghetsboende där över 200 stod i kö. Dock ville inte Vimarhems VD dra igång det arbetet. Och som bekant styr politiken inte alla gånger över tjänstemännen. Intressant att ”dåvarande ordföranden” i Vimmerby skulle styra bostadsbyggandet…

Hoppas det inte går i arv till nuvarande centerordförande utan att det finns ett brett konsensus (ägardirektiv)  i fullmäktige om vad Vimarhem ska göra.

*

Det man kan notera efter sju månader av styrande från Vimmerbyalliansen är att oppositionen (s) varit mycket sansad, inte gått in i matchringen, inte ifrågasatt särskilt mycket utan låtit majoriteten forma sina förslag.

Jag tror det blir annorlunda framöver. Man har redan kunnat märka oppositionsrådet Helen Nilssons kommentarer på Facebook när kommunalrådet gör sina politiska inlägg.

Men alla är värda sin chans och att försöka skapa något av den position man uppnått. Så också Vimmerbyalliansen självklart.

Oppositionen då? Vänstern är relativt marginaliserad och kan naturligtvis föreslå ett och annat, dock utan att någon direkt bryr sig. SD har större genomslag i kraft av ett större parti, men huserar mest i medias debattsidor med förenklade förslag av nationella utskick. Inget större lokalt.

*

Nej, den socialdemokratiska oppositionen får nog fokusera på att bära den kritiska granskningen av majoritetens styrande, och jag är ganska säker på att den inte kommer att vara så konfliktinriktad, så inflammerande och personfixerad som den centern åstadkom både i majoritet och opposition. Den bottnade i bitterhet över majoritetsförlusten efter 40 år, och var mycket skadlig för den tidens politiska hantering.

Men (s) måste vara tydliga och ha skarpa linjer om det ska bli en bra debatt.

Jag tror det är viktigt för alla politiker att förstå att man inte sitter i evighet och att de löften man lägger kommer att synas när ett nytt val närmar sig. Man är trots allt i förtroendebranschen.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt