Annons:

GLENNFALK: Vimmerbyalliansen måste agera mycket snabbt

Vimmerbyalliansen måste agera mycket snabbt, menar ex-kommunalrådet Micael Glennfalk i en krönika.

GLENNFALK: Vimmerbyalliansen måste agera mycket snabbt

Det är till stor skada för Vimmerbys utveckling om kommunalrådet Ingela Nilsson-Nachtweij inte förmår samarbeta med kommundirektören.

Annons:

I just detta fall är kommundirektörens kompetens den viktigaste och Vimmerbyalliansen får helt enkelt hitta en ny kommunalrådskandidat.

Att ha både kommundirektör och kommunalråd i samma person, vilket tycks vara Ingelas ambition, är inte, och har aldrig varit, lyckosamt i någon kommun.

Om inte Vimmerbyalliansen agerar mycket snabbt nu så riskerar kommunen en uppslitande tvist och förhandling, till stora kostnader och därtill ett fullständigt stillastående arbete i väntan på en lösning.

Moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater kan tillsammans ha en nyckelroll för att förmå centern att ta tag i frågan. Man kan också tänka sig ett minoritetsstyre med (m), (kd) och (sd) som med 17 mandat mot centerns 14 skulle kunna söka stöd hos olika partier i olika frågor. (v) och (s) har tillsammans 19 mandat och skulle också vara ett minoritetsalternativ.

I vilket fall har (kd) och (m) 12 av mandaten och borde kunna förmå centern att inte ha ett kommunalråd med så grava samarbetssvårigheter med kommundirektören. Hotet om ett minoritetsstyre borde vara tillräckligt, för det är fullt möjligt att genomföra. Det är konsensus i de flesta viktiga frågor i en kommun.

*

Carolina Leijonram anställdes av en borgerlig majoritet i augusti valåret 2010. Kommunalråd var centerpartisten Per-Åke Svensson. Rekryteringen hade pågått sedan november 2009. Hon kom från socialchefstjänster i Kinda och i Hultsfred och hade då 20 års erfarenhet av kommunal verksamhet.

I Hultsfred fick hon beröm för sitt arbete med socialnämndens budget och bokslut och det var därför en svår förlust för Hultsfreds kommun när hon fick jobbet som kommunchef i Vimmerby. Hultsfred tappade därmed också en viktig kompetens i sin övergripande ledningsgrupp.

Ett kommunchefsjobb hon haft i nio år och jobbat under fem kommunalråd/politiska ordföranden i Vimmerby och dessförinnan tre kommunalråd/politiska ordföranden i Kinda och Hultsfred. Med alla dessa har samarbetet fungerat bra, utom med den senaste Ingela Nilsson-Nachtweij (c).

*

När Per-Åke Svensson ersattes som kommunalråd av undertecknad 1 januari 2011 hade Leijonram jobbat drygt fyra månader och fick direkt starta upp ett samarbete med ett nytt kommunalråd. Det var många gånger tuffa diskussioner, men vi såg båda samarbetet som det viktigaste och fann lösningar. Framförallt fann vi hur långt våra befogenheter sträckte sig, var gränserna går mellan VD och styrelseordförande och vem som gör vad.

Vid ett Rotary-möte där Leijonram var föredragande satt jag bredvid Ljunghälls dåvarande VD Hans Linnér. Han viskade till mig: ”Henne ska ni vara rädda om…” och jag har hållit med. Hon är driftig, tar initiativ, är inlyssnande men pekar ibland med hela handen vilket en VD måste göra när inte strategiska riktningar följs.

Det näringsliv jag mötte gav ofta beröm över hur väl kommunchefen fungerande i deras kontakter. Handlade snabbt och återkopplade snabbt.

*

Jag gav mig ut på turné bland kommunens personal och hann under fem år besöka över 400 medarbetare på deras jobb för en pratstund. Det var inte populärt bland en del chefer, men den aktion jag gjorde, kallade den ”Lyssnarresa”, stöttades internt av Leijonram och därför kunde jag öka mina kunskaper om hur välfärdens medarbetare i fronten jobbade. Det var till mycket stor nytta i det politiska arbetet. Det finns otaliga exempel på gott samarbete också med företagsbesöken.

Leijonram, som jag känner henne, har förhållit sig neutral till politiken. Hon har tjänat den majoritet som funnits på bästa sätt utan att visa sin egen politiska hemvist. Proffsigt och yrkesmässigt rätt. Hon har fokuserat på ledarskapsutbildningar för att se till att alla i hierarkin ska få så bra ledare som möjligt, och också få chansen till så bra karriär som möjligt inom kommunens ramar.

Folk och anställda har alltid synpunkter på ledaren, men summerar man nio år med Lejonram som kommunchef, så kan man inte annat säga än att hon gjort ett berömvärt jobb med att modernisera och utveckla arbetsplats och medarbetare.

*

Nu är vi i det läge i Vimmerby kommun där väljarna ska låta ett parti med 14 av 49 mandat i fullmäktige och dessutom låta ett kommunalråd i detta parti få avsätta vår kommundirektör, enbart på grund av att kommunalrådet har svårt att samarbeta.

Man brukar säga att det inte är ens fel att två träter. Men det finns nog många med insyn i dessa samarbetssvårigheter som ledigt kan säga att det åtminstone är 90 procent kommunalrådets ansvar.

Ett kommunalråd är vald i politiska val att leda ett politiskt arbete, men inte alls vald att leda en organisation med 1300 medarbetare i deras jobb, som hon inte kan alls.

*

Jag tror ingen av dessa 1300 vill ha kommunalrådet som sin chef och arbetsledare. Och det är just detta saken gäller; man kan inte gå in och arbetsleda en organisation och verksamhet som man inte kan någonting om.

Man ska leda styrelsearbetet, initiera förändringsarbete och förslag, verkställda fullmäktigebeslut genom politiska beslut i kommunstyrelse och nämnder.

Det är detta som den kommunala organisationen ska förhålla sig till, inte till kommunalrådets nattliga eller morgontidiga order via mail.

Just detta ingår inte i det politiska mandatet och om jag tyckt att hon skulle få en längre tid på sig, tycker jag inte det längre. Situationen i stadshuset var mycket värre än jag kunde ana.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt