Annons:

GLENNFALK: Kommer Jacob Käll klara jobbet som kommunalråd?

Krönikören Micael Glennfalk tror att Jacob Käll kan vara rätt kommunalråd.

GLENNFALK: Kommer Jacob Käll klara jobbet som kommunalråd?

Kommer Jakob Käll klara jobbet som Vimmerbys kommunalråd? En tjänsteman och konsult med liten politisk erfarenhet, sprungen ur skolupproret som fick majoriteten att ändra ett beslut om skolnedläggelser efter en folkomröstning.
Jag ska förklara varför jag tror att han kan vara rätt man på jobbet.

Annons:

Vimmerbys nya kommunalråd, Jakob Käll, 65, från Klocketorpsvägen i Djursdala, är en doldis för de flesta. Politiskt aktiv har han bara varit några år och återfanns på elfte plats på centerns lista i kommunvalet.

Officiellt i media har jag väl varit den enda som faktiskt föreslog honom i en krönika i DV den 8 september. Då skrev jag: ”En som skulle klara jobbet är Jakob Käll, Djursdala, ny i fullmäktige i år och relativt ny som centerpartist också. Käll kom fram som debattör i skoldebatten och placerade sig sedan i centerpartiet. Med rätt stöd kan han lyckas. I vilket fall syns han vara en samverkanspolitiker. Jag tror också han har förmåga att inse vad en Kommundirektör gör och har för befogenheter.”

Första gången jag träffade Jakob Käll var när jag själv som kommunalråd satt med i Astrid Lindgrens Leader som representant från kommunen. Käll var då operativ tjänsteman i Leader.

Därefter träffade jag på honom som aktiv i fiberprojektet i Djursdala, i skoldebatten och nyligen också i ett privat sammanhang.

*

Han ger ett gott intryck. Med erfarenhet från politiken ser jag många fördelar i hans personlighet; positivt eftertänksam, öppen men ändå med integritet, respektfull.  Det man funderar på är om det blir något drag under galoscherna. Å andra sidan kanske det inte är det Vimmerby behöver. Eller: det kanske inte är kommunalrådet som ska fixa draget, utan tjänstemännen. Det kanske är så att kommunalrådet snarare ska se till att lyssna in alla åsikter och låta beslutet formas av sig självt. I konsensus.

Nej, jag kan inte säga att jag känner Jakob Käll. Jag vet vem han är, har samtalat med honom, tagit del av hans aktiviteter i media etc.

Men han ger överlag ett gott intryck.

*

Jakob Käll kom till Djursdala från Göteborg och har sedan engagerat sig i landsbygdsfrågor. Han är engagerad i ett eget bolag, Doing Dural AB, vars verksamhetsbeskrivning är ”…nationellt och internationellt: projektledning, utrednings-, föreläsnings- och utvärderingsarbeten, förlagsverksamhet samt anordnande av konferenser och därmed förenlig verksamhet.”

Bolaget som är registrerat 2012-02-09, omsatte 2018 56 000 kronor, har en stor styrelse, hela 5 personer fördelade på folk från andra platser i Sverige. Bland uppdragen återfinns en utvärdering av Leaderområden.
Jakob Käll sitter i styrelsen för i Mikrofond Småland Ekonomisk förening, en förening som borgar för små företag gentemot banklån. Föreningen drivs av medlemsmedel.

Jakob Käll sitter också i Ingebo Hagar Ekonomisk förening samt Djursdalabygdens Friskola ekonomisk förening.

Nyligen blev han ledamot i styrelsen för Riksteatern, Kalmar län.

Man får förmoda att han nu lämnar en del av de uppdrag han har, som inte är förenliga med kommunalrådsrollen.

Jakob Källs yrke är inte riktigt tydligt, annat än då som VD i Doing Dural. Men ser man till hans verksamheter verkar han som konsult, en slags privatlivets tjänsteman, och som styrelseledamot i landsbygdsnära verksamheter.

*

Politiskt kan man inte hitta någon historia om Jakob Käll, annat än just aktivitet i Fiberföreningen i Djursdala och den privata Friskoleföreningen, som sannolikt tillkom efter att skolan i Djursdala hotades av nedläggning.
I vilket fall gav det honom 104 personkryss i valet, varav 43 kom från valdistrikt Djursdala. Så han är starkt förankrad i bygden men intressant också att se att han fick så många kryss från övriga kommunen.

Man ska alltid ge nya personer på jobbet 100 dagar på sig att finna sin arbetsväg. Det börjar med att man går de stigar som redan är upptrampade men efter 100 dagar vill man gärna se att nya stigar trampas upp, nya visioner skissas och att en ny utveckling tar vid.

Jakob Käll måste få sina 100 dagar. Men i vårdagarna måste vi kunna skönja vårt nya kommunalråds idéer, vilja och arbetsmetodik.

Några slutsatser jag dragit; han är ingen konfliktsökare, ingen positioneringsbyråkrat full av prestige utan en förespråkare av samverkan, jag tror inom både inom Alliansen och hela det politiska fältet.

Jag tror det var det bästa val centerpartiet kunde göra i den situation man befann sig.

Nu får Jakob Käll själva visa om det är sant.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt