Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

VECKANS FRÅGA

Vad tycker du om regionens köp av halva Kalmar flygplats för 80 miljoner?

Svarsalternativ:

Ja
Nej
RöstaSe resultat

Micael Glennfalk menar att kylmaten är en stor del i det enorma matsvinnet.

GLENNFALK: Kylmaten är stor del i det enorma matsvinnet – ger enorma utsläpp

I mitten på 2000-talet tog Vimmerby kommun likt andra kommuner beslut om centralkök för tillagning av s.k. kylmat.
Allt skulle lagas i ett tillagningskök och alla kök på förskolor, skolor och äldreboende skulle läggas ned. Idag är systemet en del i ett enormt matsvinn i landet och över 400.000 ton växthusgaser.
Jojo, tiderna förändras…

Annons:

Den stora förändringen till kylmat skedde egentligen sedan miljöinspektörerna (ofta, ofta är deras åtgärder miljöfarliga i slutänden för man har inte tänkt färdigt…) dömt ut köken. Ingen visste egentligen vad de dömt ut, bara att det var ”några lister som inte satt fast” och sådant. Egentligen var det frågan om en upprustning av delvis slitna kök. Sedan kom någon konsult och sa att kylmat var det bästa och politikerna tyckte det också. Ett av de vägande skälen var att det blev billigare. Personal kunde skäras ned. Trodde man.

*

Nu vänder pendeln åt andra hållet.

  • Redan 2010 förstod man att kylmaten gav många nackdelar:
  •  Stordrift gav mat som skulle värmas.
  •  Doften från ett tillagningskök försvann från förskolor och äldreomsorgsboenden.
  •  Transporten krävde kylbilar och folk. 
  •  Mottagningsköken blev inte så billiga ändå.
  •  Gamla fick inte maten varje dag, utan kanske en-två gånger i veckan och fick hela veckans mat i sitt kylskåp.

Det gjorde att 2010-2014 började man göra hybrider. En del kök konverterades tillbaka till tillagningskök, men nybyggda Borghaga/Vimarhaga och kommunens största förskola Lunden fick bara mottagningskök. Man lättade upp det hela genom att bara skicka typ köttbullarna och såsen, resten skulle lagas på plats.

*

På senare år har nästa steg tagits. På exempelvis Granen i Vimmerby har de gemensamma måltiderna dragits ned och alla äldre ska få sin mat levererade till sitt eget kök, sitta själva och äta i sin tvåa – varpå givetvis matlusten avtar. (För övrigt det rådande tillståndet i Vimmerby som vurmar om hemtjänst i enskilda hushåll istället för Trygghetsboende. Trots överlägsenheten hos Trygghetsboendet på alla plan.)

Sparade man pengar?

Nja, nu kommer ju beskeden från livsmedelsverket och forskare som studerar matsvinnet att det är ett enormt matsvinn från både tallrik och serveringsfat.

Dels har köken inte utrustning att ta hand om maten som är över på serveringsfaten. Den behöver kylas ned snabbt för att kunna serveras en gång till. Sedan får hemtjänsten tömma kylskåpen hemma hos de gamla. Hur noga man än är när man som gammal beställer räcker inte matlusten till i ensamheten, utan en halv portion räcker. Ibland bara smörgås och mjölk om det inte är något som lockar vad gäller färg, form, doft, tillagning eller råvara på tallriken.

Matsvinnet är stort i de enskilda hemmen av kylmaten, det är stort i mottagningsköken, det är stort i tillagningsköken. Enligt Livsmedelsverket så slängs 19 kilo fullt ätbar mat per person i Sverige och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Och växthusgaserna, ja de 442 000 ton som släpps ut motsvarar utsläppen under ett år från 360 000 bilar. (Källa: www.livsmedelsverket.se/matsvinnet).

*

Tillbaka till den kommunala ekonomin.

Tror ni att man sparat något på kylmat, indragna gemensamma måltider, etc.?

Det tror inte jag, istället har servicen för matens kvalité försämrats, livets gladaste stunder för de gamla tagits bort.

Ungdomar i skolan får buffé. Är det något gott tar de så mycket att de inte orkar äta upp, är det något de inte tycker om äter de för lite och det blir kvar på faten.

Är det för dyrt att återinföra bricklunchen där alla stod i kö, fick sin portion, fick säga till om de ville ha mer eller mindre, fick räcka upp tummen för påfyllning av mjölk i sitt glas, etc.?

Ingen rörde sig i matsalen, alla satt på sin plats - det var ljudligt, men lugnt och utan spring.

Nej, det som var förr är för gammalmodigt, för hårt, för omodernt… det ger föräldrarna panikångest att veta att deras barn sitter still vid matbordet och äter upp det som de begärt att få.

Och miljön? Och matsvinnet? Förr gick det lilla som fanns kvar på tallriken till grismat. Det är förbjudet nu för tiden. Grisarna ska ha kemiskt framställt foder och inte kokta pära… Grisarna borde kunna få våra rester, eftersom vi har lika mycket kemi i dem som i grisfodret. Vi är ju sist i kedjan…

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

6 kommentarer

Svea 2020-01-19 18:22:19

Varför har du så mycket åsikter nu? Du åstadkom inte mycket då du hade möjligheten!
Kylmaten är ett hån mot våra gamla,
ingen av oss vill ha sån mat. Det är till och med bättre mat på svenska fängelsker. Vad gjorde du för att motverka detta?

Gösta 2020-01-19 18:42:04

Men låt personalen på boendena äta tillsammans med brukarna då så åtminstone någon har glädje av maten samt att det blir trevligare för alla? Idag är det väl just personalen som måste handgripligen tömma ner den ugns-stekta falukorven i svarta plastsäckar. Jag fattar inte hur det kan kännas för dem att slänga mängder med mat.
Det var Nicholson som var tongivande i media den där gången när man drev och beslutade att uskor och biträden inte skulle få äta. Då kan man tänka sig från vilket politiskt håll dumheterna kommer. Varför är det så viktigt att vårdpersonal inte ska gå äta? Alla förstår ju att det finns fördelar med det. Avundsjuka?
Moderaterna i denna kommun har mycket på sitt samvete. Men jag skulle inte säga att det går att rätta till något genom att slänga sig med ord som klimat och koldioxid i stort och smått. Såsom konservativliberal blir jag ledsen.

Leif Haraldsson 2020-01-19 19:23:20

Långt tillbaka hade vi små välskötta kommuner där samtliga politiker skötte sina uppdrag på fritiden. Det blev kloka och långsiktiga beslut som grundade sig på de ledandes sunda förnuft och långa livserfarenhet. När så centraliceringsivern tog över skulle det byggas mastodonter till kommunhus. Dessa skulle fyllas med studerat folk som skulle komma med nya rön och bestämma över huvudet på våra kloka politiker som nu fick sitta med mössan i hand. Borta var livserfarenhet o klokskap, borta var sunt förnuft. Inom skogsnäringen hände samma sak. Där bönderna i generationer ägnat sig åt blädning i skogen skulle nu enorma hyggen tas. Lövträden ansågs som ogräs och enbart gran skulle planteras. Idag vet vi att experterna hade fel i allt. I Pelarne hade vi sedan 55 år en aktiv föreläsningsförening. Så kom en expert från kommunen på att det var hälsovådligt att föreningarna kokte kaffe i skolands kök och stängde det för föreningslivet. Detta blev spiken i kistan för många föreningar. Utan några kylmöjligheter, utan någon utbildning, hade de två husmödrarna i 60 år lagat god, vällagad o näringsriktig husmanskost utan att någon enda elev blivit matförgiftad. Byråkrater och centraliseringsivrare har tyvärr fått som de ville. Våra kloka politiker får ej längre använda sin långa livserfarenhet, klokskap o sunda förnuft. De är idag enbart ett verktyg i händerna på kommunens studerade tjänstemän. Med sin utbildning som grund, fjärmar sig dessa från livserfarenhet och klokskap och får gehör för kortsiktiga lösningar från politiker med mössan i hand.

Maria 2020-01-20 07:15:25

Maten till de äldre är hemsk! Mina föräldrar provade den men beslutade sig snabbt att köpa vanlig kartongmat på ICA istället. Potatisen är värst av allt i de här hemleveranserna; potatis som ju brukar vara stommen i den äldre generationens mat. Vad jag hört beror det på att vanlig potatis inte fungerar i kylmatsystemet, och därför måste de använda något som liknar de där vattenbadande kulorna på burk. Med kylmaten följer också en vidrig doft när man tar loss plasten på förpackningen- inte särskilt aptitretande för en gammal människa!

Nisse 2020-01-21 18:00:56

Svar till Svea: Under Glennfalks tid som kommunalråd konverterades köken tillbaka till tillagningskök där det var möjligt. Annars hade det varit kylmat över hela kommunen idag. Under alla år, både före hans kommunalrådstid och under tiden han satt, jobbade han för att få tillbaka så många tillagningskök som möjligt. Och dessutom köpa maten lokalt och regionalt. Synd att du inte läste medier under de åren Svea.

Nisse 2020-01-21 18:06:00

Till Gösta: Jag måste fråga dig varför du finner nöje i att skriva så mycket elakt? Det finns inte en enda av Glennfalks krönikor utan att du vräker ur dig något elakt eller förnedrande om någon, oftast Glennfalk själv. Du är väl en sur gammal gubbe, synd att du inte kan facebook för då hade vi kunnat se vad du hette. Men du vill förstås vara anonym och sitta bakom stenen och kasta skit. Hoppas du kan ducka för skiten kan komma tillbaka.

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Gå tillbaka till mobilversion