Annons:

FEM PUNKTER:

Patryk Dudek var en stor besvikelse i finalmatcherna mot Smederna. Foto: Ossian Mathiasson

FEM PUNKTER: "För många stjärnförare vek ned sig – finalen blev en förnedring"

Det blev aldrig spännande. Smederna krossade Dackarna i kampen om SM-guldet. Här är Simon Henrikssons fem punkter efter mardrömskvällen.

Annons:

1: Totala avsaknaden av spänning.

Spännande trodde många att SM-finalen mellan Dackarna och Eskilstuna Smederna skulle bli. Det blev något helt annat. Smederna fullständigt förnedrade Dackarna och vann till slut med hela 107-73. 

Total klasskillnad var det. Vilket inte är något annat än en chock.

Redan efter några heat i Målilla började en del folk vandra hemåt. Att förstå dem är inte särskilt svårt.

2: Storförlusten i Eskilstuna avgjorde.

18-poängsunderläget var naturligtvis omöjligt att vända. Hur än förarna och lagledarna försökte tro på detta var man nog rätt medvetna om att guldet redan var i hamn för Smederna efter 15 heat i går. 

Att Dackarna inte klarade av att stå upp bättre på bortaplan är direkt svagt. För många stjärnförare vek ned sig och stod för riktiga bottennapp. Redan där förstördes gulddrömmarna. 

3. Oförmågan att vinna guld.

Återigen står ett favorittippat och stjärnspäckat Dackarna med en silvermedalj. Blytungt för klubben och dess supportrar.

Det finns en del frågor man kan ligga sömnlös över. Varför kan inte jag hitta någon som älskar mig? Varför gör vi inget reellt åt klimathotet? Varför bekämpas inte fattigdomen?

"Varför kan Dackarna inte vinna guld" är naturligtvis ingen fråga jag ligger sömnlös inför. Men den är snart befogad att reda ut efter ännu en förlorad final. 

4. Publiksiffran i Målilla.

3 692.

Det går att säga mycket om det, det går att förklara med att jättemånga redan gett upp.

Jag nöjer mig med ett ord: ovärdigt.

5: Ny dominant i svensk speedway.

Smederna målades inte upp som någon guldkandidat trots två raka guld. Nu står de här med ett tredje raka SM-guld och har tangerat Örnarnas bedrift från i början av 90-talet. Inget annat än sanslöst imponerande.

Värvningen av okände ryssen Gleb Chugunov är ett bevis på det. Från ingenstans går 19-åringen in och spelar en nyckelroll för Smederna i både semifinalen och finalen. Inte ens omkastningen klubben tvingades till efter Adrian Miedzinskis skada påverkade dem nämnvärt.

Hur laget än ser ut nästa år går de inte att räkna bort Smederna. De är en dominant i svensk speedway för tillfället. Detta trots att det här är en sport där det bästa laget missgynnas grovt av snittreglerna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt