Annons:

Specialenhet utreder gårdagens tragiska dödsolycka i Vimmerby

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Specialenhet utreder gårdagens tragiska dödsolycka i Vimmerby

Utredningen av den tragiska arbetsplatsolyckan i Vimmerby på torsdagen leds nu av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.
– Jag har precis tilldelats ärendet, berättar åklagare Christer Forsman.

Annons:

Det var strax innan klockan elva på torsdagsförmiddagen som räddningstjänst, polis och ambulans larmades till ett företag i Vimmerby där en allvarlig olycka hade inträffat.

En kvinna i 55-årsåldern hade där blivit påkörd utomhus av ett arbetsfordon, och hon avled av sina skador, vilket polisen meddelade strax efter klockan 14.

På plats höll polisen förhör med vittnen till olyckan, och fordonet som var inblandat i olyckan togs i beslag.

"Precis tilldelats ärendet"

En anmälan om arbetsplatsolycka upprättades, och utredningen ligger nu hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö. Stefan Mårtensson, som är förundersökningsledare av arbetsmiljöbrott inom polisregion Syd, hänvisar alla frågor till åklagare Christer Forsman där.

– Jag har precis tilldelats ärendet, och har inte fått några underlag än, så jag har inte kunnat sätta mig in i det. Jag tror att du vet mer än vad jag gör om det just nu, men hoppas kunna ha fler svar att ge i början på nästa vecka, säger Christer Forsman.

Vad händer nu i utredningen?

– Genom polisens förhör och den tekniska undersökningen skapar vi oss en bild av vad som har hänt. Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott, och när det handlar om en sådan här allvarlig olycka har vi som mål att komma till beslut om åtal eller inte inom 18 månader, men ofta går det snabbare än så – kanske ett år, berättar Christer Forsman.

Fakta

Arbetsmiljöbrott:

Arbetsmiljöbrotten regleras i brottsbalken 3 kapitlet 10 § som föreskriver att om brott som anges i 7-9 §§ (vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan), har begåtts genom att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat honom eller henne för att förebygga ohälsa eller olycksfall, så kan denne dömas för arbetsmiljöbrott. Det är då straffskalan i respektive paragraf som ligger till grund för den påföljd som döms ut.

Påföljderna för arbetsmiljöbrott ligger mellan böter och fängelse i sex år beroende på vilket brott det gäller och hur omständigheterna sett ut.

Källa: aklagare.se

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt