Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Begick sexbrott mot två kvinnor samma kväll – Vimmerbybon döms till böter

Under en och samma festkväll utsatte en man två olika kvinnor för sexuella brott i en lägenhet i Vimmerby. En av kvinnorna ådrog sig vid tillfället även en fraktur. Nu har mannen fått sin dom – dagsböter.

Annons:

Den 17 februari 2019 hölls en hemmafest i lägenhet i ett bostadsområde i Vimmerby. På festen befann sig ett antal personer, bland annat en man i 30-årsåldern bosatt i en annan lägenhet i närheten.

Under kvällen gick några av personerna ut för att röka. Kvar blev till slut bara den tilltalade mannen samt en av de båda målsägande kvinnorna. Enligt henne ska hon ha märkt att mannen ville mer än bara prata med henne. Mannen ska sedan försökt kyssa henne samt lagt händerna på hennes hals och bröst.

Föll och skadade sig

Kvinnan, som är i 25-årsåldern och bosatt på annan ort, har uppgett att hon tydligt ska ha visat att hon inte ville detta, men då ska mannen ha tagit hennes hand och fört den mot sitt kön som var blottat, och hon kände då ”huden på hans penis”.

När hon slet bort sin hand ramlade både hon och mannen nedför trappan och hon vred foten så illa att det senare visade sig att hon brutit den.

Enligt kvinnan ska mannen ha fortsatt att kyssa henne men slutat då han insåg hur ont hon hade.

Gav sig på kvinnans vän

Kvinnans jämnåriga vän, som även hon är skriven på annan ort, ska sedan kommit ut och hjälpt henne.

Enligt vännens vittnesmål ska den tilltalade då i stället gett sig på henne och försökt med samma sak där – fört hennes hand mot sin penis så att hon vidrörde den. Vännen märkte då även att knappen på hans byxor var öppen och att hans gylf var nere.

Efter det gick vännen och pratade med sin man. Då uppstod tumult och festen avslutades, berättade vännen i förhör.

Betalade 20 000 kronor

Den tilltalade mannen har förnekat brott och menar att han knappt hade hunnit ut innan kvinnan halkade och ramlade av sig själv. Han såg omgående att hon hade ont och gick ner för att hjälpa henne. Han menar att han aldrig rörde hennes bröst, utan bara la sin hand på hennes axel.

”Då han inte kan svenska försökte han prata med henne men de kunde inte kommunicera”, uppger tingsrätten att mannen förklarat i förhör.

Enligt mannen ska kvinnans vän kommit ut strax därefter och börjat bråka med honom. Han ombads sedan gå hem, vilket han gjorde.

Kvinnan och den tilltalade mannen är överens om att han i efterhand har betalat 20 000 kronor till henne. Orsaken är de dock oense om.

Enligt kvinnan ska han ha gjort det utan att hon bett om det. Enligt den tilltalade gjorde han det för att han skulle ha blivit hotad av kvinnan med att bli polisanmäld om han inte gjorde det.

Bedöms som trovärdig 

Kvinnans uppgifter bedöms av tingsrätten som trovärdiga och man skriver i sin dom att hon ”har lämnat en klar, lång och detaljrik utsaga. Utsagan saknar uppenbara överdrifter och är vidare fri från motsägelser och svårförklarliga inslag.”

Enligt tingsrätten har åklagaren genom den presenterade utredningen lagt fram tillräcklig

bevisning för att den tilltalade kysste, tog kvinnan på hennes bröst samt la hennes hand mot sitt kön. Dock anser tingsrätten att gärningen inte har haft sådan varaktighet att den ska rubriceras som sexuellt övergrepp, utan ska rubriceras som sexuellt ofredande.

Förmildrande omständighet 

Även den andra kvinnans utsaga anses trovärdig, och övriga omständigheter gör att man anser att åtalet om sexuellt ofredande är styrkt.

Gällande påföljden har den tilltalade mannen, som har förnekat båda gärningarna, tidigare dömts för likartad brottslighet och tingsrätten menar att dessa båda sexuella ofredandena ”motiverar ett kännbart bötesstraff”.

Dock ser man det som förmildrande att ”det gått förhållandevis långt sedan brotten”.

Påföljden bestämdes därför till 100 dagsböter à 200 kronor, totalt 20 000 kronor.

Böter till båda kvinnorna

Till den ena kvinna ska mannen också betala 5 000 kronor i skadestånd och till den andra kvinnan, som fick frakturen på foten, 12 600 kronor. Tingsrätten anser det utrett att mannen redan har betalat 20 000 kronor till den senare som kompensation efter händelsen, och att det därför ska ses som att han redan har betalat skadeståndet till henne.

Då fängelse finns i straffskalan ska mannen också betala 800 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

Utöver förhör med mannen och de båda kvinnorna hade åklagaren också kallat tre vittnen för att stryka brott, och försvaret hade kallat ett vittne.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt