Bilden är en genrebild och hunden på bilden är inte den som omskrivs i texten.
Foto: MostPhotos
Den 24 juni 2021 fick Länsstyrelsen in en anmälan från en veterinär på distriktsveterinärerna i Vimmerby gällande en hund som kommit in till kliniken en dryg vecka tidigare för bedömning om den behövde avlivas eller ej.
Vid besöket uppgav djurägaren, en kvinna i 75-årsåldern bosatt i Vimmerby kommun, att hunden hade haft problem i ungefär 14 dagar innan besöket.
"Lidit enormt en längre tid"
Veterinären skriver i sin anmälan att hunden hade väldigt grava hudåkommor bestående av kraftigt inflammerad hud i hörselgångarna, en cirka fyra cm stor blödande tumör i huden i rumpan med inflammerad och infekterad hud, allvarlig pododermatit på alla fyra tassar, trampdynornas hud hade lossnat på flera ställen, kloavlossning på flera tår, svullet och kladdigt mellan tårna, sår, krustor och hårlöshet fläckvis på rygg och svans, dermatit med infekterad hud runt läpparna samt krustig, torr och förändrad hud på nosen.
I veterinärintyget framgår att hunden ”har lidit enormt en längre tid än 14 dagar”.
Obehandlad i åtta år
Veterinären misstänker också en trolig outredd och obehandlad allergi som pågått i flera år, och vid genomgång av hundens journal har en annan veterinär redan i maj 2013, åtta år tidigare med andra ord, haft en stark misstanke på allergi och därför gett rekommendation om att hunden ska uppsöka djursjukhus där man kan utreda orsaken till allergin. Obehandlad allergi kan ge upprepade och långvariga problem relaterade till hud, öron och tassar.
Hunden hade också dålig munstatus med rikligt med tandsten.
Veterinären skriver också att hon anser att hunden lidit enormt en längre tid än 14 dagar och att det var bland det värsta hon sett, samt att djurägarna väntat för länge med att kontakta veterinär.
I ett mejl skriver veterinären att lidandet kan ha pågått i flera år eller månader men av varierande grad.
Både fysiskt och psykiskt lidande
Utifrån veterinärens anmälan, där hon också bifogat obeskrivliga bilder på hunden, beslutade Länsstyrelsen att polisanmäla kvinnan. Man anser att hon har utsatt sin hund för otillbörligt lidande, både fysiskt och psykiskt så som rädsla, stress och ångest, genom att inte ha tagit honom till veterinär tidigare.
”Att beskriva hur ont hunden har haft är svårt att ange men smärta har inte varit obetydlig och inneburit ett lidande. Hunden har inte kunnat undkomma smärta, till exempel när den flyttat sig”, skriver man bland annat.
Länsstyrelsen anmäler i första hand djurplågeri då det av veterinärens intyg framgår att hunden har lidit oerhört och att den enligt veterinären borde ha fått vård långt tidigare. Gärningen är i vart fall brott mot djurskyddslagen.
Detta är också vad assistentåklagare Ida Nilsson beskriver i ansvarsyrkandet i den stämningsansökan mot kvinnan som hon nu har lämnat in till Kalmar tingsrätt.
Kvinnan förnekar brott
I förhör har den misstänkta kvinnan, som förnekar brott, bland annat uppgett att hon under flera år har försökt få bukt med hundens hudproblem, att hon själv har mått mycket dåligt av hur hennes hund har mått och att hon verkligen har gjort allt för att han inte skulle behöva lida av besvären. Hon uppger att hon har suttit timtal i telefonen och försökt få någon att ta emot hunden, men ingen av de kliniker hon har varit i kontakt med ska ha tagit henne på allvar och inte trott att det var allvarligt.
Hunden, som var född 2009, tvingades till slut avlivas.