Annons:

  • Helikoptrar hjälpte räddningstjänsten ordentligt – nu har man lämnat

    Foto: Räddningstjänsten

  • Helikoptrar hjälpte räddningstjänsten ordentligt – nu har man lämnat

    En helikopter från MSB vattenbombar på torsdagskvällen skogsbranden i Vimmerby kommun. Foto: Privat

  • Helikoptrar hjälpte räddningstjänsten ordentligt – nu har man lämnat

    Foto: Räddningstjänsten

Helikoptrar hjälpte räddningstjänsten ordentligt – nu har man lämnat

Räddningstjänsten har fått larm om en skogsbrand i kommunen. Det ska vid 16.30-tiden röra sig om cirka 100 gånger 50 meter. Nu får man hjälp av MSB med helikopter.
Vid 22.20-tiden kunde man lämna platsen. 

Annons:

Det ska röra sig om Brånhult utanför Rumskulla. Larmet om skogsbranden kom vid 16.10-tiden på torsdagen.

– Det är cirka 100 gånger 50 meter som brinner och det sprider sig snabbt med tanke på hur det ser ut i marken just nu, berättar Kenneth Söderberg, insatsledare vid räddningstjänsten. 

Samtliga kommunens resurser är där eller på väg dit.

– Vi försöker få grepp om branden och det viktigaste nu är att få stopp på spridningen. Vi lägger slangsystem och annat för att begränsa spridningen. Det är fokus för oss just nu, för det går fort nu i marken.

Kenneth Söderberg räknar med en insats som kunde hålla på långt in på torsdagskvällen.

Uppdatering, 17.20:

– Vi jobbar fortsatt med att begränsa spridning och får stöd med helikopter av MSB. Vi hoppas att det ska hjälpa oss. Vi har inga öppna lågor och har lyckats slå ned det mesta. Nu får vi hjälp att vattenbekämpa ytterkanterna, säger Söderberg.

Han bedömde då att skogsbranden omfattade 100 gånger 100 meter.

Artikeln kommer uppdateras.

Uppdatering, 19.00:

Enligt Kenneth Söderberg har MSB:s helikopter nu kommit i gång med att vattenbomba.

– Det ger jättebra effekt. Just nu har vi inga öppna lågor och branden sprider sig inte. Jag blåser aldrig faran över förrän vi har lämnat platsen och lämnat över till markägaren, men vi har jättegod effekt av helikoptern. Den har också nära till vatten, och nära från vattnet till brandplatsen, så cirkulationstiden för helikoptern är bara 1-2 minuter, säger han.

Hur många personer har ni på plats?

– Just nu är vi tolv man här. Vi har minskat lite genom att skicka hem Vimmerbystyrkan och bytt ut den mot styrkan från Tuna. På så sätt kan vi täcka upp och vara à jour, sedan gäller det också för oss att börja att spara tidigt på personalen med tanke på den stora risken för fler bränder. Just nu håller vi kanterna, och när helikoptern är klar med sitt jobb ska vi trycka ner vatten på djupet och sedan börjar eftersläckningsarbetet.

Hur länge tror du att ni kommer behöva vara kvar?

– Det kommer bli sent innan vi kan lämna. Det blir nog svårt att lämna innan natten, utan jag tror att någon styrka säkert kommer få vara kvar till i morgon bitti.

Uppdatering, 22.20: 

När det var som värst omfattade skogsbranden 250 gånger 250 meter. Men med god hjälp av två helikoptrar från MSB kunde räddningstjänsten lämna området redan nu. 

– Det har gått över förväntan och vi har precis lämnat över till fastighetsägaren. Helikoptrarna har verkligen gett verkan man tömde ett helt gäng med baljor. Det hade lätt kunnat skena vidare annars, men de kopplades in snabbt och hjälpte oss extremt mycket. Nu är det ingen synlig rök, ingen synlig eld och ingen spridningsrisk.

Nu är det upp till fastighetsägare att hålla kontinuerlig koll på marken.

Simon Henriksson

Micael Rundberg

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt