Annons:

Polisen efter alla inbrott:

Butiksinnehavarna i Vimmerby måste se över sitt skalskydd. Det menar polischefen Håkan Karlsson (till vänster).

Polisen efter alla inbrott: "Måste se över sitt skalskydd"

Inbrott på La Classe, Home of Brands, Sandströms och i flera andra butiker. Inbrotten i Vimmerby har varit många under året.
– Det verkar vara ett nytt modus där man skiter i om det finns larm. Jag tror att butiksinnehavare måste se över sitt skalskydd, säger Håkan Karlsson, polischef i Vimmerby.

Annons:

Inbrott i butiker i Vimmerby är förstås inte en ny föreetelse 2017 – men antalet och tillvägagångssättet förbryllar polisen. Inbrottstjuvarna tycks ha blivit allt kaxigare. 

– För tjuvarna kommer det inte som någon nyhet att larmet går. De vet att deras besök kommer ta mellan två och fyra minuter och det verkar vara ett nytt modus där man skiter i larmen, säger Håkan Karlsson, och berör förra veckans inbrott på Home of Brands i Vimmerby: 

– De var ute på några minuter. De skiter i om en Securitasvakt är där inom tre minuter och inte ens att det finns polis här nattetid skrämmer dem. När ett sådant larm går, så tänker vi att de här kommer vi ta. Vi var någon minut efter Securitas och trodde att vi hade chans att gripa någon på bar gärning, men då är de redan borta. 

Fräcka stölder

Flera fräcka stölder har inträffat på både La Classe, Home of Brands och även på Sandströms i centrala Vimmerby.

– Det var ett osedvanligt fräckt inbrott på Sandströms, det finns stora risker med det så uppenbarligen vet de ofta precis vad de gör. 

Den typen av inbrott det handlat om under året är ganska nytt för Vimmerby. 

– Just den här typen, Smash and grab-kupper, har inte varit vanligt här. Nu har vi sett flera sådana och det är ingen höjdare. 

Föreslår DNA-märkning

Håkan Karlsson uppmanar butiksägare att se över sitt eget skalskydd. 

– I dagens läge räcker det nog inte med ett larm, det behövs en bra kamera och det behövs dörrar och fönster som kan stå emot. Det kan handla om tejp som gör att de inte kan krossa rutan eller att belysningen tänds på något sätt kopplat till larmet. Då kan bilderna bli bättre och för förövarna är det inte lika enkelt att genomföra stölden med full belysning. Man måste se över sitt skalskydd. 

Att DNA-märka en del gods kan också vara en lösning, menar han. 

– Vi försöker sprida DNA-märkning till handlarna, att man kan göra det i en butik. De vet vilka varor som är stöldbegärlig egendom. Tjuven inte vad som är DNA-märkt, men märker man 25 till 30 detaljer, så blir det lättare för oss att spåra stöldbegärligt gods. Kläder och maskiner är stöldbegärligt gods. 

"Omöjligt för oss"

Butiksägare lever i tron att polisen skyddar dem, säger han. 

– Men det är omöjligt för oss. Om inte ens larmet eller Securitasvakten hjälper, då måste man gå ett steg till. Jag hopps att man kommer till den här insikten för i längden är det en billigare satsning för dem att satsa på skalskyddet. Det är ju deras varor som blir stulna, det är butiksinnehavarna det här drabbar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt