Annons:

Man fångades på film när han stal i butik – minns ingenting

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Man fångades på film när han stal i butik – minns ingenting

En man döms för att ha stulit gods värt flera tusen kronor från en butik i Vimmerby. Själv minns han inget av händelsen. Samtidigt döms han mot sitt nekande för att ha burit kniv på allmän plats. Han klarar sig dock utan någon påföljd.

Annons:

Det var den 29 augusti 2019 som en vinkelslip värd 2 795 kronor stals från Albin Carlssons järnhandel i Vimmerby. Av övervakningsfilmen framgår att en person tar vinkelslipen, gömmer den under kläderna och lämnar butiken.

En polis har i en tjänsteanteckning identifierat personen som den man som nu har stått åtalad för stölden. När filmen spelades upp vid huvudförhandlingen höll mannen, som är i 45-årsåldern och saknar fast bostadsadress, med om att det onekligen ser ut att vara han på den, men då han inte har några minnen av händelsen har han varken kunnat erkänna eller förneka stölden.

Tingsrätten ansåg det dock bevisat att det var den tilltalade mannen som gjort sig skyldig till stölden.

Ingen ytterligare påföljd

Mannen har också stått åtalad för att ha burit kniv på allmän plats i Eksjö. I detta fall har han erkänt att han bar kniv, men att det måste anses befogat då han vid denna tidpunkt bodde vid ett vindskydd och använde kniven när han eldade och fiskade. Tingsrätten höll inte med honom om detta, utan ansåg att mannen gjort sig skyldig till brott mot knivlagen.

Mannen dömdes senast i maj 2023 till sex månaders fängelse för grovt brott mot knivlagen samt ringa narkotikabrott. Detta straff avtjänar han just nu via vårdvistelse på behandlingshem. Han har även tidigare dömts till ett flertal kortare fängelsestraff för olika sorters brottslighet.

I det aktuella ärendet beslutade tingsrätten att stölden och knivbrottet ska ingå i den tidigare dömda påföljden på sex månaders fängelse, och ingen ytterligare påföljd tillkommer med andra ord.

Däremot ska mannen betala skadestånd till Albins motsvarande den stulna vinkelslipens värde.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt