Annons:

ÄLDRE BLEV AV MED JÄTTEBELOPP – GÅR UT MED NY VARNING

En kvinna förde över 150 000 kronor till ett okänt konto i fredags kväll. Foto: Arkivbild

ÄLDRE BLEV AV MED JÄTTEBELOPP – GÅR UT MED NY VARNING

En kvinna i 75-årsåldern blev av 150 000 kronor sedan hon blivit lurad via telefon i fredags kväll. Polisen upprepar nu den varning man gått ut med sedan tidigare.
– Det är tragiskt och vi vädjar till yngre anhöriga att prata med sina äldre, säger Robert Loeffel vid Polisen.

Annons:

Kvinnan är bosatt i Västervik och blev uppringd av en person som sade sig komma från säkerhetsavdelningen på Handelsbanken. Mannen instruerade kvinnan att swisha 150 000 kronor till ett okänt konto.

– Det hänger ihop med de saker vi varnat om och vi varnar hela tiden. Mannen instruerade kvinnan att höja gränsen på sin Swish och lyckades lura damen. Det är tragiskt, säger Robert Loeffel.

Försöket misslyckades

Händelsen rubriceras som bedrägeri. I helgen har ytterligare en äldre, även det i Västervik, utsatts för ett bedrägeriförsök, men det misslyckats. Mannen blev uppringd av en person som utgav sig för att komma från Elgiganten och uppmanade mannen att swisha 19 000 kronor.

Mannen, cirka 80 år gammal, förde aldrig över några pengar.

– Det är samma tillvägagångssätt och vi tror att det är samma gärningsman.

Det finns ingen misstänkt i ärendena.

Här är Polisens tips för att skydda sig mot bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt