Annons:

Trio döms för mängder av brott – ett av dem skedde i Vimmerby

Tre personer får långa fängelsestraff för mängder av stölder mot främst äldre. Foto: MostPhotos

Trio döms för mängder av brott – ett av dem skedde i Vimmerby

Två män och en kvinna döms för en sanslös mängd brott – främst riktade mot äldre personer som duon lurat på pengar. Ett av brotten har inträffat i Vimmerby.

Annons:

Det var under 2018 som en person stal en plånbok från en kvinna i en butik i Vimmerby. I plånboken fanns 800 kronor och kort därefter gjordes tre uttag på totalt 1 800 kronor. Mannen som döms för det brottet har nekat, men tingsrätten i Uddevalla anser inte att hans försvar håller.

Totalt döms tre personer i det mycket omfattande målet som innehöll mängder av brottsliga gärningar.

Den ena mannen i målet döms för 28 grova stölder, 24 grova bedrägerier och 17 försök till grova bedrägerier. Straffet blir fängelse i fyra år och två månader samt utvisning i tio år. Han ska betala skadestånd till 58 olika målsäganden.

Alla döms till utvisning i tio år

I samma dom döms även två andra personer för samma typ av brottslighet. En kvinna får fängelse i tre år och blir utvisad i tio år. Den tredje får fängelse i tre år och fyra månader samt utvisning i tio år.

Trion friades även för en del brott som de åtalades för. Brotten har varit inriktade mot äldre och ett hundratal har drabbats.

”Tingsrätten konstaterar i domen att de dömda särskilt valt ut äldre personer att begå brott mot och att brotten har präglats av såväl planering som förslagenhet. Tingsrätten konstaterar vidare att brottsligheten varit av mycket stor omfattning och frekvent upprepats under en lång tidsperiod.”

De tre personerna ska även betala skadestånd till många brottsoffer och till de banker som tidigare betalat ut ersättning till brottsoffren. De flesta drabbade är bosatta i väst-Sverige, men brottsligheten sträcker sig i stort sett över hela landet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt