Annons:

Fängelsestraff för 25-åring som sparkade man i huvudet

En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Västervik, döms för grov misshandel och olaga hot till fängelse i ett år och sju månader. Händelsen inträffade i centrala Västervik i höstas.

Annons:

Det var den 1 oktober som en man i 55-årsåldern fick ta emot flera slag och sparkar av 25-åringen.

Mannen satt tillsammans med sin hustru på en parkbänk i centrala Västervik, och enligt domen ska misshandeln ha varit oprovocerad.

Mannen ska ha fått ta emot fyra-fem hårda slag med knytnävarna, flera sparkar mot både kropp och huvud, samt blivit hotad av 25-åringen.

Hävdade nödvärn 

Den 25-årige gärningsmannen hävdade under rättegången att det var den äldre mannen som hade satt igång osämjan och sedan skrikit, slagit och hotat honom med kniv.

Han uppgav dessutom att han bara utdelade två slag mot mannen och att dessa var i nödvärn.

Rätten trodde inte på den tilltalades berättelse, och den styrktes inte heller av vad de två vittnen som hördes sade sig ha sett. Vittnena såg händelsen från sin arbetsplats i närheten, och deras berättelse av händelseförloppet styrkte det åklagaren påstod i sin stämningsansökan och under rättegången.

Tidigare straffad 

I domen skriver Kalmar tingsrätt att annan påföljd än fängelse är utesluten. Mannen döms av en enig tingsrätt till ett år och sju månaders fängelse.

I straffen har man också vägt in det faktum att 25-åringen misskött sina åligganden enligt en skyddstillsyn han ådömdes hösten 2018, samt att han återfallit i brott relativt snart efter att han den 23 augusti 2019 frigavs villkorligt efter ett tre månaders fängelsestraff han ådömdes 2 augusti 2019.

25-åringen ska även betala skadestånd på 1000 kronor till 55-åringen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt