Annons:

Polisen fick inte använda hundförare – rasar mot beslutet:

Polisen fick inte använda hundförare i jakten på bilbrännaren. Nu rasar polisen. Foto: Anders Sjögren

Polisen fick inte använda hundförare – rasar mot beslutet: "Storstadsmentalitet"

Efter många bilbränder de senaste nätterna ville polisen i Västervik använda hundförare i jakten. Men regionledningscentralen nekade dem. – Det är katastrof, säger Gunnar Ege, vid Västervikspolisen.

Annons:

Natten mot måndag brann två bilar på en parkering i Västervik. Under de senaste dagarna har det på nytt brunnit i ett flertal fordon i Västervik – och samtliga tros vara anlagda.

I jakten på förövarna ville Västervikspolisen använda hundförare, men fick nej av regionledningscentralen.

– Det var tyvärr så att organisationen har sina chefer längst ned i Skåne och de värderar inte en bilbrand på samma sätt som vi gör. Vi hade förberett för en hundförare på övertid, men fick nobben. Jag tycker att det är katastrof att man inte använder de lokala resurserna. De värderar efter någon storstadsmentalitet, där man väntar på mord och annat, säger Gunnar Ege upprört och fortsätter:

– Tyvärr äger vi inte våra pengar och resurser själva här uppe i norra länet. Jag vet inte vad de gjorde för prioriteringar, men uppenbarligen fanns det en resurs här som bara väntade. Att det inte används när det väl behövs är katastrof. Att använda hundförare är suveränt för oss i såna här ärenden. Finns det en bra förklaring får man lägga sig platt, men är det endast en missbedömning eller ekonomisk fråga är det åt helsike. 

"Svårt att se vilken"

Lokalpolisområdeschefen Anders Pleijel är försiktig i sina uttalanden.

– Jag vet inte vad de hade för anledning att göra som de gjorde, men det bör finnas en god anledning. Jag har bara svårt att se vilken. Att få in hundförare på övertid är inget problem hos oss. Men jag vet inte varför de sa nej, säger Pleijel.

Hur ser du på beslutet i det specifika ärendet?

– I och med att jag inte vet varför kan jag inte uttala mig om det. Vårt behov av hundar är stort och det här blev ett avbräck för oss.

Vi har sökt ansvarig för regionledningscentralen för en kommentar.

Här kan du läsa mer om hur utredningen kring bilbränderna går.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt