Annons:

Träff i DNA-register i utredningen kring dubbelmordet i Linköping

Det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004 kan vara ett steg närmare en lösning. Polisen har nu fått träff i ett släktforskningsregister när man jämfört med DNA som den misstänkte gärningsmannen lämnade på brottsplatsen.

Annons:

2004 knivmördades en medelålders kvinna och en ung pojke på Åsgatan i centrala Linköping.

Den efterföljande polisutredningen är en av de största någonsin i Sverige, och i fjol inledde polisen ett pilotprojekt där man jämför DNA som den misstänkte gärningsmannen lämnade på brottsplatsen med ett internationellt släktforsningsregister.

Träff i register

Nu berättar Sveriges Radio att polisen har fått träff i registret, som heter Gedmatch och ägs av ett amerikanskt bolag. Linköpingspolisens arbete utgörs nu av traditionell släktforskning för att komma vidare och kunna ringa in gärningsmannen, som man idag tror är runt 35 år.

– Jag är fortfarande väldigt förväntansfull och tror att vi slutligen kommer att nå en lösning på det här ärendet, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf till Sveriges Radios hemsida.

Amerikanska fall före

Enligt Sveriges Radio kommer polisen även söka i ytterligare släktforskningsregister. Detta heter Family tree DNA, men dit är det kö, då polis i USA har flera ärenden som kommer att behandlas innan det kan bli aktuellt för Linköpingsfallet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt