Annons:

MAN FRIAS FÖR SEXUELLA ÖVERGREPP PÅ BARN – DÖMS FÖR MISSHANDEL

En man i 50-årsåldern stod åtalad för en rad grova brott mot flera personer som han varit närstående till. Det handlade bland annat om flera grova fridskränkningar och en våldtäkt mot ett barn. Brotten har utförts i Hultsfred och Västervik.

Annons:

Våldtäkten skulle ha inträffat mellan 2013-2014 och mannen skulle, enligt åtalet, ha utfört en handling som är jämförlig med samlag på ett barn i tioårsåldern. Fem år senare ska mannen ha tryckt sitt könsorgan mot flickan och tafsat på henne. Den händelsen rubricerades som grovt sexuellt övergrepp mot barn och ska ha inträffat under 2019.

Samma rubricering gäller för övergrepp mot en annan flicka som var under 15 år. Vid tre olika tillfällen mellan 2015-2020 skulle mannen ha tafsat på flickans underliv.

Mannen, som häktades i maj i år, är närstående till båda flickorna. 

Men tingsrätten väljer att fria mannen på samtliga åtalspunkter kring sexuella övergrepp. Det rör sig om våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt sexuellt ofredande. 

Tingsrätten menar att barnens berättelser inte var tillräckligt tillförlitliga för en fällande dom. Att åklagaren inte har kunnat precisera när gärningarna har skett i tid ställer ännu högre krav på bevisningen, menar tingsrätten. Det är inte utrett att det handlat om sexuell beröring, menar rätten.

Åklagaren hade annars samlat en bred bevisning, innehållande närmare 20 förhör. Men det räckte inte för en fällande dom, enligt rätten.

Döms till fängelse

Däremot tror tingsrätten på barnens berättelser om att pappan ska ha slagit och hotat dem. Mannen döms nu för flera fall av grov fridskränkning, misshandel och olaga hot. Mannen har vid upprepade tillfällen varit både hotfull och arg i hemmet och slagit dem. 

Mannen har själv uppgett att barnen kan ha uppfattat det hotfullt när mannen höjde handen för att i själva verket ställa en fråga och inte för att hota med att slå dem. 

"Tingsrätten anser att barnens uppgifter när det gäller frågan om våld är trovärdiga", skriver rätten.

Påföljden blir fängelse i ett år. Mannen ska också betala skadestånd till barnen, som nu är mellan elva och 18 år gamla, på cirka 50 000 kronor.

Domen kan överklagas till den 13:e augusti i år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt