Annons:

EXTRA: POLISEN PÅ VÄG ATT LÖSA TÅGSABOTAGEN I SÖDRA VI

Vid ett tiotal tillfällen i år har Kustpilen utsatts för sabotage när tåget har passerat genom Södra Vi. Nu tror sig polisen vara gärningspersonerna på spåren. Foto: Arkivbild

EXTRA: POLISEN PÅ VÄG ATT LÖSA TÅGSABOTAGEN I SÖDRA VI

Den senaste tiden har Kustpilen utsatts för flera sabotage i trakterna kring Södra Vi. Nu tror sig polisen vara på väg att lösa dem.
– De berörda lär nog bli vidtalade av oss inom en snar framtid, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Annons:

Totalt i år handlar det om ett knappt tiotal tillfällen då Kustpilen har utsatts för sabotage och skadegörelse när tåget har passerat Södra Vi samhälle. Det har varit allt från dockor och cyklar som har kastats ut på spåret, till stenar som är ditlagda på rälsen, spett som stuckits ner mellan spåren och sten som har kastats mot tåget så rutor krossades under färd.

Nära miljökatastrof

För ett par veckor sedan kulminerade det då någon hade dragit ut en stor gren och lagt över rälsen.

Tåget körde på grenen, som slog i dieseltankarna och orsakade ett omfattande dieselutsläpp på bortåt 500 liter.

– Tågpersonalen hann inte stanna men trodde att de hade lyckats köra över det utan att tåget tog skada. Efter en stund fick man dock se att ena tanken nästan var tom på bränsle varpå man fick stopp på tåget i höjd med Låxbo, ett antal kilometer senare, berättar Håkan Karlsson vid polisen.

– Hade man uppmärksammat skadan direkt och stannat så hade vi garanterat haft med en stor miljökatastrof att göra med flera hundra liter dieselläckage på ett och samma ställe, och man hade fått bryta upp rälsen.

Samma gärningspersoner 

Polisen har bedrivit ett intensivt arbete för att få fatt i gärningspersonerna, som man tror till stor del är desamma vid händelserna.

– Ja, vi har bakat ihop alla händelserna. Vi tror inte att det handlar om olika gärningspersoner, säger Håkan Karlsson.

Och nu är ni på gång att nysta upp det hela?

– Vi har fått in en del tips på eventuella gärningspersoner – på mindre orter finns det alltid folk som vet saker. Det tillsammans med annan bevisning gör att vi nog tror oss ha bra koll på vilka ungdomarna är. För det här handlar om ungdomar.

– De berörda lär nog bli vidtalade av oss inom en snar framtid, så förhoppningsvis kan vi få slut på den här ytterst dåliga leken en gång för alla, säger Håkan Karlsson.

Rubriceras som skadegörelse 

Hittills rubriceras de flesta av händelserna som skadegörelse, men det kan komma att ändras under utredningens gång.

– Att få sten kastad på tåget under färd och att köra på en docka, som man kanske tror är något annat, är ju händelser som så klart är fruktansvärt obehagliga för personalen på tågen, säger Håkan Karlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt