Annons:

MAN DÖMS TILL ÅTTA ÅRS FÄNGELSE FÖR MORDFÖRSÖK

Kalmar tingsrätt dömer mannen till åtta år i fängelse. Foto: Arkivbild

MAN DÖMS TILL ÅTTA ÅRS FÄNGELSE FÖR MORDFÖRSÖK

En man skriven i Uddevalla döms till åtta års fängelse för ett mordförsök och en grov misshandel i Edsbruk i mitten av augusti. Mannen slog två andra män med en sten och skar den ena i ansiktet med en kniv.

Annons:

Det var på kvällen den 17 augusti som det urartade totalt mellan de tre bekanta i en lägenhet i Edsbruk i norra delen av Västerviks kommun. Gärningspersonen, cirka 30 år gammal, gick till att attack mot de två andra männen – båda bosatta i Västerviks kommun – och utsatte dem för mycket grovt våld. 

Två av de inblandade har missbruksproblem och promillehalten var hög under aftonen. Offren har i förhör sagt att de i stort sett inte minns någonting från kvällen. 

Två tydliga skärsår i ansiktet

Gärningspersonen har menat att han agerat i nödvärn och att han blev attackerad i lägenheten när han själv skulle köpa narkotika. Under bråket såg han en kniv och högg då offret i ansiktet. Han har medgett att bråket ”kanske” gick ”lite över styr”. När den tredje personen försökt gå emellan slog han honom med en sten. Även det anser han ha skett i nödvärn. 

Tingsrätten menar att gärningspersonens uppgifter om att han själv blev angripen inte är motbevisade. Trots det menar de att det inte förelåg nödvärn och att mannen använt ett våld som inte stått i proportion till den attack som han själv beskriver sig ha blivit utsatt för. 

Mannen har erkänt att han skurit offret med kniv en gång, men det fanns två tydligt avgränsade skärsår; ett vid örat och ett rakt över halsen. Skärsåret var inte livshotande – men mannen döms till mordförsök ändå. Han bedöms ha varit likgiltig inför risken att mannen kunde dö av tilltaget.

Ska betala 150 000 i skadestånd

Även när det gäller den grova misshandeln anser rätten att den tilltalades invändning om nödvärn inte håller. Däremot frias mannen för rån, trots att han hade ett av offrens medicin och telefon på sig. Mannen tog sakerna från en ryggsäck och inte i bostaden, enligt rättens bedömning, och friar honom på den åtalspunkten. 

Mannen är dömd vid 15 tidigare tillfällen och får nu åtta år i fängelse. Han ska även betala 130 000 i skadestånd till den man som blev utsatt för mordförsök och 22 000 till mannen som blev utsatt för grov misshandel.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt