Annons:

Stärkt bevisläge mot misstänkta guldsmedsrånarna

Foto: Arkivbild

Stärkt bevisläge mot misstänkta guldsmedsrånarna

Bevisläget har stärkts betydligt mot de fyra män som sitter häktade för det grova rånet mot en guldsmedsaffär i Vimmerby i oktober. Det berättar åklagare Kjell Jannesson, som kommer begära ytterligare förlängd åtalstid.

Annons:

Det var strax efter klockan 17.00 måndag 5 oktober som Guldsmedsaffären på Norrtullsgatan i centrala Vimmerby rånades av två maskerade och pistolbeväpnade män.

Efter rånet flydde de till fots från platsen.

Vid rånet tvingades den anställde att lägga sig på golvet under pistolhot, allt medan rånarna länsade hyllor och montrar på värdesaker. Bytet som rånarna kom över ska vara ”mycket högt” – och bara en del av godset är återfunnet.

Förlängd åtalstid

Polisen grep en misstänkt gärningsman bara 13 minuter efter rånet. Ytterligare tre män greps vid en samlad polisinsats i Skåne och häktades ett par veckor senare.

Vad gäller åtalstiden för de fyra häktade männen (samtliga hemmahörande i Skåne och mellan 18 och 30 år) så går den ut på onsdag, men åklagare Kjell Jannesson kommer begära förlängd åtalstid.

– Det är fortfarande mycket som ligger hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Jag skulle tro att vi kanske kan ha ett åtal klart i slutet av mars, säger han.

Bevisläget stärkt mot männen

I takt med att analysrapporterna börjar komma från NFC har bevisläget stärkts mot de fyra häktade männen.

– Vi får rapporter från NFC allteftersom, och jag skulle säga att bevisläget har blivit ganska mycket starkare avseende samtliga de fyra häktade, berättar Jannesson.

–  Exakt vad det handlar om kan jag inte gå in på eftersom vi ska hålla kompletterande förhör med de misstänkta kring just detta. Men det rör sig dels om mer fysiska bevis, som exempelvis dna, dels telefonanalyser som man håller på med. Det dyker hela tiden upp saker som för utredningen framåt, men det har inte lett till några ytterligare misstänkta.

På plats i Vimmerby

För en tid sedan var Kjell Jannesson själv på plats i Vimmerby. På schemat stod brottsplatsbesök – både i guldsmedsbutiken, men också på andra ställen i och kring staden. I Vimmerby träffade han också polisens utredare.

– Det var väldigt givande för mig att få se platserna i verkligheten. Man får en helt annan syn och förståelse. Men besöket i Vimmerby gav också upphov till nya undersökningar och åtgärder.

– Det här är en utredning som växer hela tiden. Jag tror att den till slut kommer omfatta en bra bit över tusen sidor, berättar Kjell Jannesson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt