Annons:

SITUATIONEN UNDER KONTROLL:

Foto: Jakob Karlsson

SITUATIONEN UNDER KONTROLL: "KÄNDES SOM DET GICK ÅT HELVETE"

Strax efter 13.00 larmades räddningstjänsten till Arla i Vimmerby där det ska vara en ”överhängande fara” för en explosion.
– Jag är inte orolig för personalens säkerhet, säger platschefen Magnus Dahlbom.
Vid 14.30-tiden uppger räddningstjänsten att pannan ska vara säkrad. 

Annons:

Fabriken har blivit strömlös av okänd anledning. Det riskerar att pannan rusar, vilket i sin tur skapar en explosionsrisk. Hur stor risken är och hur allvarlig explosionen skulle kunna bli är osäkert för räddningstjänsten just nu. 

– Vi har yttre befäl och släckbilar på plats och jag inväntar mer information från dem. Det är klart att det skulle kunna bli allvarligt, men fabriken ska vara utrymd i alla fall, säger Kenneth Söderberg, vakthavande befäl, vid 13.20-tiden.

Uppdatering 13.30: 

– I nuläget kan vi bekräfta att vi har en överhettad panna på mejeriet. Vi har evakuerat mejeriet och ingen person är skadad. Vi jobbar med brandkår och polis, där är vi just nu, säger Sandra Eriksson, vid Arlas presstjänst. 

Överhängande risk, står det i larmet. Hur stor är risken för en explosion?

– Vi arbetar med brandkår och polis för att kontrollera situationen. Vi vill inte ha skador på personer eller mejeri och det är därför vi har evakuerat. Vi försöker hantera situationen, men kan inte göra några uttalanden om skador på sikt.

Uppdatering 13.55: 

Räddningstjänsten är kvar på plats och det jobbas febrilt vid anläggningen för att undvika en explosion.

– Jag har fått till mig att det är ångtrycket som är den särskilda risken. Ångtrycket ökar, men man har säkerhetsventiler som ska lösa det. Det som är risken är att tuber i pannan riskerar att explodera, säger Kenneth Söderberg.

Det låter väldigt allvarligt. Hur illa kan det gå?

– Jag får den frågan hela tiden nu och det är jättesvårt att säga. Det beror på hur mycket ventilerna klarar och hur mycket de kan stå emot ångtrycket. Det är många faktorer där. 

Vad gör ni just nu?

– Vi bistår med vatten och Arla har sina specialister som försöker få igång ställverket som sköter anläggningen. Ångtrycket i pannan måste ned och de fel som är måste åtgärdas. Det jobbas febrilt för att undvika en explosion.

Orsaken till att strömmen har gått är okänd. Räddningstjänsten har förstås ingen prognos för hur länge de blir kvar på platsen.

– Vi är där så länge situationen kräver det. Vårt fokus är att säkerheten i kommunen ska bibehållas.

Magnus Dahlbom, platschef på anläggningen i Vimmerby, säger att det är personalen i området runt pannan som evakuerats. 

– Jag är inte orolig för personalens säkerhet, kommenterar han.

Uppdatering 14.30: Till vår reporter på plats uppger räddningstjänstens Roger Linder, räddningsledare på plats, att pannan ska vara säkrad. Däremot finns det fortsatta problem på anläggningen. 

– Risken anses inte vara så stor längre med pannan. Däremot har risken förflyttats till hetvattentanken. Vi ska stänga av inkommande från Tallholmen, men är lite oroliga för om det sjunker där inne. Jag kan inte det tekniska, men just nu har vi en förflyttad risk. Det är olika sorters risker, men vilken den största risken är har jag inte fått svar på, säger Linder.

Kenneth Söderberg säger att faran inte är över.

– Läget med pannan ser bättre ut, men hur det ser ut med hetvattentanken och vad det kan ge för risker och följdeffekter analyserar vi just nu. Faran har förflyttat sig, men på vilket sätt analyserar vi nu.

Uppdatering: 15.35: 

– Det är 120 grader i botten av hetvattentanken och det handlar om att behålla balansen där. Faller trycket så kan vattnet koka och rör brisera, då är det är risk för brännskador, säger Kenneth Söderberg.

Uppdatering 15.55: 

Glädjande besked om att trycket i vattensystemet ökar.

– Det går åt rätt håll, men man kan inte se över hela systemet att det är tryck överallt som det ska. Man försöker få igång kontrollcentralen. Men det går åt rätt håll och får de bara övervakningen igång så vet man att systemet fungerar igen. Vi är närmare problemet kan man säga, berättar Roger Linder.

Vad tror ni att det kan ta i tid?

– Det kan ta tio minuter om de får igång systemet och det är rätt värden. Men jag har gjort en prognos på en timme.

Nio personer arbetar just nu med att försöka få kontroll på situationen.

Uppdatering 16.20: 

Nu är situationen under kontroll och Arlas platschef Magnus Dahlbom kan andas ut. 

– Det kändes ett tag som det gick åt helvete, men vi klarade oss ganska bra, säger han.

Mer information kommer.

Jakob Karlsson

Simon Henriksson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt