Annons:

Attacken i Vetlanda: Kommunen duckade för frågor om gärningsmannen

Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Tvarnö (S) var märkbart tagen när Vetlanda kommun höll pressträff på torsdagsförmiddagen. Foto: SVT

Attacken i Vetlanda: Kommunen duckade för frågor om gärningsmannen

På torsdagsförmiddagen höll Vetlanda kommun presskonferens med anledning av dådet på onsdagen då sju personer attackerades och skadades av en knivbeväpnad man.
– Ett vansinnesdåd som känns helt främmande, inledde kommundirektör Magnus Färjhage.

Annons:

Utöver Färjhage deltog även kommunstyrelsens ordförande Hanrik Tvarnö (S) samt kommunens vård- och omsorgschef Marianne Karlsson.

Man gjorde direkt klart att man inte skulle komma att svara på några frågor rörande polisens arbete eller tillståndet för någon av de skadade.

Man valde även att ducka för frågan om kommunen kände till eller tidigare haft kontakt med den misstänkte gärningsmannen, en 22-åring bosatt i Vetlanda och som kom till Sverige 2018.

– Vi har inte fått bekräftat av polisen, så vi kan inte uttala oss. Jag kan inte kommentera det, sa kommundirektören.

Märkbart tagen

Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Tvarnö, var märkbart tagen.

– Vetlanda är en kommun som är i chock, ja hela landet är i chock. Det är så oerhört många frågor som man letar efter svar på – det är en mardröm. Det är tungt för oss alla, men framför allt oerhört tufft för alla drabbade och de närmast anhöriga, sa han.

– Chock är det enda ordet man kan använda för att beskriva stämningen i kommunen. Sedan är det alla frågor som dyker upp – hur kunde det hända, vilket motiv finns? Alla frågor skapar en otrygghet som vi måste jobba vidare med.

Ingen hotbild mot skolan

Kommundirektör Magnus Färjhage beskrev händelsen som ”ett vansinnesdåd som känns helt främmande”.

– Alla tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi har ännu inga uppgifter om vilka de skadade är, och vi uppmanar nu alla att inte sprida rykten eller obekräftade uppgifter. Nu behöver vi alla i stället hjälpas åt att ta hand om varandra, sa han.

När den misstänkte mannen greps av polisen efter dåden befann han sig intill en skola, men det tror man från kommunens sida handlade om en tillfällighet.

– Det har inte funnits någon känd hotbild mot skolan, utan det verkar mer vara en slump att gripandet skedde där, berättar Magnus Färjhage.

– Nu på morgonen har vi samlat skolans personal och förstärkt med ytterligare vuxna för att ge svar på ungdomarnas frågor och på plats ge den trygghet som behövs.

All kommunal personal tillgänglig 

Färjhage berättade också om kommunens krisorganisation samt vad som görs nu.

– Vi har en krisorganisation som är i gång hela tiden och övar på olika scenarier, men just specifikt en sådan här har vi inte övat på. Men organisationen är så förberedd man kan vara på denna typ av vansinnesdåd.
Under torsdagen kommer Missionskyrkan i Vetlanda att hålla öppet för alla som känner att man vill träffa någon, prata eller för en stund till eftertanke.

– All kommunal personal som finns tillgänglig, som exempelvis på skolor och inom socialtjänsten, är redo att möta alla oroliga, säger Magnus Färjhage.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt