Annons:

LEIF GW OM VAD DEN TUNGT KRIMINELLE GJORDE PÅ LINDBERGS GÅRD

Foto: Genrebild

LEIF GW OM VAD DEN TUNGT KRIMINELLE GJORDE PÅ LINDBERGS GÅRD

Kjell Johansson, ledare för ”Grodmansligan” och dömd för ett stort antal narkotikabrott, greps i måndags hemma hos ex-polischefen Göran Lindberg i Vimmerby. För Expressen berättar i dag kriminologen Leif GW Persson om hur Johansson hamnade just där.

Annons:

I måndags körde en handfull polispatruller, både civila och målade bilar, upp längs allén till ex-polischefen Göran Lindbergs hästgård utanför Vimmerby. På gården är även Kjell Johansson, en av landets mest ökända narkotikabrottslingar, skriven sedan sju år tillbaka. Och det var han som var polisens måltavla denna högsommardag.

Tillslaget mot 72-årige Kjell Johansson utgjorde en del av den globala polisrazzian ”Trojan Shield”. Han var en av 155 personer i Sverige som greps i måndags, och under veckan har det hållits häktningsförhandlingar på löpande band runt om i landets tingsrätter. Totalt greps 800 personer i 16 länder.

Leif GW Persson berättar

I dag berättar landets mest kände kriminolog och polisprofessor, Leif GW Persson, för Expressen varför Johansson bodde hos Göran Lindberg, som blev känd som "Kapten Klänning" under brottsutredningen mot honom och har avtjänat ett sexårigt fängelsestraff för grov våldtäkt.

De båda ska ha träffats när de satt på anstalten Saltvik i Härnösand. Den har högsta säkerhetsklass, och bedömdes leva upp till de höga behov av skydd som krävdes för dem.
– Kjell Johansson och Göran Lindberg träffades på anstalten. Lindberg har ingen poliserfarenhet från fältet, han är juristpolis. Så han har inte träffat Johansson operativt utan som kåkfarare, säger Leif GW Persson till Expressen.

– Efter frigivningen framförde Johansson önskemål om diskret boende. Lindberg är hyggligt förmögen, han äger tre fastigheter.

Granne hade inte en aning

Expressen har också pratat med en av Göran Lindbergs grannar i Vimmerby, som blev vittne till tillslaget i måndags.

– Jag var i garaget när jag plötsligt såg en polisbil köra in. Sedan kom två polisbilar till, ett tiotal beväpnade poliser sprang upp mot huset. Det var mycket överraskande, jag hade ingen aning om Kjells förflutna, säger grannen till tidningen.

– Jag har inte snackat mycket med Kjell, han var ganska tystlåten. Jag trodde han var barndomsvän till Göran och hälsade på ibland, visste inte att han var skriven här. Han kom ofta i sällskap med någon kvinna, berättar grannen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt