Att i dagsläget godkänna den slutförvarsmetod som SKB ansökt om vore inte tillrådligt, menar Naturskyddsföreningens chefsjurist Oscar Alarik
Foto: Pixabay
De senaste dagarnas turer om kärnavfallslagring har väckt många starka reaktioner, bland annat från lokala politiker och företrädare från regeringen. Oscar Alarik, Chefsjurist på Naturskyddsföreningen, menar dock att det är bra att godkänna mellanlagret men avvakta med slutförvaret.
- Nu har regeringen idag tagit beslut om att godkänna mellanlagret, men avvakta med slutförvaret. Det räcker enligt min bedömning för att lösa problemen som industrin gjort gällande. Det är bra att bryta ut mellanförvarsfrågan som regeringen nu gjort och ge den delen av ärendet ett snabbspår. Det är förmodligen det enda sättet att säkra att det finns ordentligt med trygg lagringskapacitet i mellanlagret – eftersom det större målet om slutligt kärnbränsleförvar kan ta betydligt längre tid.
Är förslaget om slutförvar ingen bra lösning?
- Nej, att i dagsläget godkänna den slutförvarsmetod som SKB ansökt om vore inte tillrådligt. Som mark- och miljödomstolen fann behöver industrin kunna visa att man kommit tillrätta med de problem som bland annat KTH:s korrosionforskare påvisat med kopparkorrosion innan man kan få tillstånd. Det har man inte gjort, och det kan därför bli nödvändigt att ta fram bland annat nya materialval. Och förmodligen till och med på allvar studera frågan om man inte bör ha slutförvaret på större djup än de 500 meter som man hittills hållit fast vid.
Går det att ställa om utan kärnkraft?
– En omställning tar tid, men man ska komma ihåg att de återstående kärnkraftverken som är i drift börjar bli gamla och närma sig slutet av sin säkra livstid. Och det är idag billigare och betydligt bättre ur miljösynpunkt att ersätta reaktorerna med förnybara energikällor, som vindkraft.