Annons:

Ovaccinerade ska undvika stora publika evenemang även efter 29 september. Foto: Arkivbild

Restriktionerna försvinner – här är de särskilda råden för ovaccinerade

Den 29 september öppnas samhället i princip upp som vanligt. Men det blir särskilda råd för personer som inte har vaccinerat sig.
– Vi förutsätter att ovaccinerade tar sitt ansvar, säger generaldirektören Johan Carlson.

Annons:

I slutet av september återgår samhället till något som kan likna hur det såg ut före coronapandemin blev en del av vårt i början av 2020. 

En lång rad restriktioner försvinner – men för ovaccinerade kvarstår särskilda råd. 

– Jag förutsätter att människor tar sitt ansvar, går och vaccinerar sig men väljer man att inte göra det, så ska man inte utsätta varken sig själv eller andra för de här riskerna. Har man stora grupper ovaccinerade, finns risker för att sprida smitta, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

De nya råden innebär att vuxna personer som ännu inte har vaccinerat sig bör hålla avstånd till andra människor.

– Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. De kan smitta både de ovaccinerade och de vaccinerade eftersom inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Olämpligt med evenemang

Som ovaccinerad är det olämpligt att gå på större evenemang, som teater och idrottsevenemang, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är också olämpligt att gå på barer och dansa exempelvis.

– Rekommendationerna att stanna hemma och testa sig vid symtom gäller både ovaccinerade och vaccinerade. Försiktighet för ovaccinerade är på sin plats. Att inte vaccinera sig innebär att man måste anpassa sitt sätt att leva. Det är vaccin som är vägen ut ur pandemin.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt