Annons:

Fyra år sedan #metoo – Tidigare ordföranden för Samordningen Metoouppropen summerar

Emmy Lilliehorn och Elin Andersson under en av de inspelningar som duon deltog i när de administrerade de svenska metoouppropen. Foto: Privat

Fyra år sedan #metoo – Tidigare ordföranden för Samordningen Metoouppropen summerar

För fyra år sedan briserade en  bomb i sociala medier. Vart man än vände sig möttes man av hashtaggen #metoo och för många skulle världen aldrig mer bli sig lik. För Emmy Lilliehorn, som samordnade uppropen i Sverige, innebar uppropet en möjlighet att arbeta för samhällsförändring.

Annons:

Idag är det exakt fyra år sedan skådespelerskan Alyssa Milano med en tweet uppmanade alla kvinnor som ofredats sexuellt att besvara tweeten med orden "me too". Uppmaningen kom i samband med rapporter om att våldtäktsanklagelser mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein hade tystats ner av filmindustrin, och avsikten var att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier mot kvinnor. Hashtaggen #metoo blev snabbt viral och fick enormt genomslag över hela världen.

 

Samordningsgrupp för svenska upprop

Strax efter att #metoo exploderat skapades en hemlig Facebookgrupp för att samordna branschbundna metooupprop i Sverige, där initiativtagare från 65 upprop ingick. Gruppen administrerades av Emmy Lilliehorn från Vimmerby och hennes kollega Elin Andersson.

– Vi verkade samordnande för uppropen, som under drygt ett år publicerade sina vittnesmål och upprop, berättar Emmy Lilliehorn. Vi hjälptes åt att anonymisera, kontakta media och göra intervjuer. Vi ordnade även träffar och mötte politiker regelbundet.

Samordningsgruppen gjorde metoorörelsen i Sverige unik i sitt slag. Inget annat land i världen har haft en så arbetslivskopplad rörelse med så många upprop.

– Jag är otroligt stolt över det vi åstadkom under de där åren. Metoorörelsen är en folkrörelse där utsatta vågade berätta om vad de varit med om för att andra också vågat. Det är otroligt starkt. De som bröt tystnaden och vittnade om att ha varit utsatta var helt vanliga människor. Lärare, politiker, byggarbetare, jurister. Oavsett politisk färg, sida vid sida. Under något år där skakade diskussionen i media och fikarummen. Det kommer vi aldrig glömma.

 

Ringar på vattnet

2019 startades en ideell förening under namnet Metoouppropen och en styrelse tillsattes. Strax därefter avgick Emmy Lilliehorn från ordförandeposten.

– Det känns rätt och tiden var mogen för mig att lämna. Jag blev mamma för ett år sen och har fått en välbehövlig paus från aktivismen. Men den finns där och väntar på mig – föreningen Metoouppropen arbetar på och jag är fortfarande stöttande medlem.

Trots Metoo finns samhällsproblemet med ojämställdhet kvar, konstaterar Emmy Lilliehorn.

– Men ringarna på vattnet efter metoo märks fortfarande. Vi behöver krafttag för att få bukt med ojämställdheten. Det kostar pengar och politisk vilja. Jag tror vi var många som anade att det faktiskt är möjligt att förändra i och med metoo. Och jag vet att vi flyttade fram positionerna för samtalet kring ojämställdhet. Det är jag mycket stolt över.

 

Läs mer om Samordningen Metoouppropen här

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt