Annons:

Efter gravskändningen – ”Hoppas det är gjort i ungdomligt oförstånd”

Kyrkogården i Vimmerby har råkat ut för skadegörelse i helgen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Jakob Karlsson

Efter gravskändningen – ”Hoppas det är gjort i ungdomligt oförstånd”

Någon gång under helgen har gravstenar skändats på kyrkogården i Vimmerby. Tre gravstenar med tillhörande fundament, och en del av en stenram till en grusgrav har välts. Händelsen har polisanmälts.
– 
Vi kan bara vädja till folk att tänka på att människor blir ledsna, säger kyrkogårdsförvaltare Mattias Kessén. 

Annons:

Kyrkogården i Vimmerby har utsatts för skadegörelse. Det rör sig om tre gravstenar med tillhörande fundament, och en del av en stenram till en grusgrav som välts. 

Mattias Kessén, kyrkogårdsförvaltare kommenterar händelsen.

– De har vält stenarna, det är inte mer komplicerat än så. Det är bara så tråkigt, för det blir så upprört för de anhöriga. 

Det är länge sedan kyrkogården råkade ut för liknande skadegörelse. 

– Det har hänt, men det är rätt länge sedan vi hade den typen av skadegörelse. Det händer något någon gång ibland, säger Kessén. 

Finns det misstankar om vem eller vilka som ligger bakom?

– Nej, o nej. Vi kan hoppas att det är något pojkstreck och gjort i ungdomligt oförstånd. Att det är någon som inte förstår hur känsligt det kan vara. 

Det är gravar som inte är jättegamla det rör sig om, och nu är det upp till gravrättsinnehavarna att besluta om återställande av gravarna. 

– Man har från expeditionen försökt ringa till gravrättsinnehavarna. Har de inte fått tag i dem så kommer de underrättas per brev. Det är så att vad det gäller stenarna så kan vi inte göra något på eget bevåg, men jag antar att gravarna kommer att återställas. 

Kommer ni vidta några åtgärder för att undvika skadegörelse?

– Vi kan bara vädja till folk att tänka på att människor blir ledsna när man gör så här helt enkelt. Det är det man kan göra. Vi kan inte stänga kyrkogården. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt