EXTRA: HÄR FÖRESLÅS VIMMERBYS NYA ÅTERVINNINGSCENTRAL HAMNA

Ola Gustafsson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet, bekräftar att huvudspåret avseende ny återvinningscentral i Vimmerby är valt. Foto: Arkivbild

EXTRA: HÄR FÖRESLÅS VIMMERBYS NYA ÅTERVINNINGSCENTRAL HAMNA

Det står nu klart var Vimmerby Energi & Miljö AB och Vimmerby kommun vill placera sin nya återvinningscentral. Den nuvarande anläggningen vid Toppesten ersätts med… en ny anläggning vid Toppesten.
– Nu går det ut ett samrådsunderlag till grannar och andra berörda, bekräftar Ola Gustafsson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.

Annons:

Sedan mitten av 1960-talet har avfallsanläggningen i Vimmerby varit lokaliserad till Toppesten, cirka tre kilometer norr om staden.

Deponering av avfall upphörde 31 december 2004, och sedan dess har anläggningen enbart fungerat som återvinningscentral.

Årligen har återvinningscentralen cirka 50 000 besökare, varav cirka 2 000 sker med lastbilstransporter.

Två platser valdes bort 

2019 inleddes arbetet med att sluttäcka anläggningen, och i det efterföljande utredningsarbetet ingick bland annat att hitta en lämplig plats för Vimmerbys nya återvinningscentral.

Lokaliseringsstudien, som var klar i februari 2020, utredde fem föreslagna platser där kommunen redan ägde marken – Krönsmon, Ulriksdal, Hörestadhult, Runstad (Älåkra) och Toppesten (strax söder om platsen där den nuvarande återvinningscentralen är belägen).

I rapporten valde Vatten och Samhällsteknik AB (VOS), företaget som fick i uppdrag av Vimmerby Energi & Miljö AB (VEMAB) att ta fram lokaliseringsutredningen, bort Hörestadhult och Ulriksdal som mindre lämpliga alternativ. Främst på grund av tillgängligheten och markförhållandena

Toppesten ersätts med Toppesten 

Därefter har VEMAB djupanalyserat de tre utvalda alternativen. Kommunstyrelsen avfärdade Krönsmon som lämplig placering på grund av täktverksamhet. Senare såldes även marken vid Runstad för att den nya halkbanan skulle kunna etableras där.

Kvar blev då Toppesten, ett område några hundra meter söder om den befintliga återvinningscentralen och närmare staden, och nu har även det formella valet att gå vidare med Toppesten gjorts. Detta är också det område som VEMAB:s styrelse redan vid ett möte i november 2020 förordade.

Under VEMAB:s utredningsarbete ska det inte ha framkommit några natur- eller kulturvärden som kan sätta käppar i hjulet för en etablering på platsen. Inte heller finns det några riksintressen eller vattenskyddsområden i området.

Den förutsedda miljöpåverkan och förväntade miljöaspekter är noggrant genomgångna, men inte heller där ska det finnas något avgörande som tros kunna stoppa etableringen.

Samrådsunderlag skickas ut

– Förra veckan hölls ett samrådsmöte med Länsstyrelsen och det går nu ut ett samrådsunderlag till grannar och andra berörda i dagarna, bekräftar Ola Gustafsson (KD), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.

– Där ges de möjlighet att tyckta till kring planerna och komma in med synpunkter senast den 19 januari, berättar han.

Samrådsunderlag, som VOS har tagit fram, innehåller bland annat en grovplanering av den nya återvinningscentralen. Här har extra stor hänsyn tagits till trafiksituationen i området och man har haft stort fokus på att separera tung trafik och arbetsfordon från privata fordon.

Separata infarter

Infart till den nya återvinningscentralen, som i dag är ett skogsområde, kommer vara från Snokebovägen några hundra meter innan den nuvarande. Privata fordon ska använda den nordliga av de båda tänkta infarterna och tunga fordon ska använda den sydliga.

Även inne på området ska privata och tunga fordon hållas separerade.

För att minska insynen mot området föreslås en skogsridå på cirka 20 meter mellan Snokebovägen och återvinningscentralen.

Ut på samråd

Totalt avser man stycka av en tomt på totalt cirka sju hektar för ändamålet. Detta är dock väl tilltaget och inrymmer ett stort område att växa i.

Anläggningen planeras att vara av absolut mest moderna snitt, både vad avser funktion och ur miljöaspekt. Man planerar även för att den nya återvinningscentralen ska kunna vara ”öppen” även när den vanligtvis är stängd, att det ska kunna vara möjligt att under bestämda tider även lämna avfall när anläggningen är obemannad.

Nu är alltså ett samrådsunderlag framtaget där olika instanser samt den allmänhet som kan förväntas bli berörd ska få säga sitt. Hur tidplanen sedan ser ut är ännu oklart.

– Det kan jag inte säga något om nu. Det beror till stor del på vad som kommer fram under samrådet samt vilken handläggning som sedan krävs, berättar Ola Gustafsson.

– Nu kommer det även annonseras ut att vi ansöker om tillstånd avseende miljöfarlig verksamhet. Den processen ska sedan ha sin gång.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt