Annons:

Företaget storsatsar i kommunen – här är planerna för centrala Hultsfred

Tomas Söreling, oppositionsråd, Johan Erlandsson, Famera Fastigheter AB och Lars Rosander, kommunalråd Hultsfreds kommun samt ordförande i HKIAB. Foto: Pressbild / Hultsfreds kommun

Företaget storsatsar i kommunen – här är planerna för centrala Hultsfred

Företaget Famera Fastigheter AB fortsätter sina satsningar i Hultsfred. Igår kom nyheten att ett dotterbolag till företaget köpt H-city-huset i centrala Hultsfred för drygt 73 miljoner samt tomten Sänkan 4 intill kommunhuset. Johan Erlandsson på Famera Fastigheter berättar om planerna för fastigheterna som innefattar både solceller och fyravåningshus med bostäder. 

Annons:

Igår gick Hultsfreds kommun ut med nyheten att Växjöföretaget Famera fastigheter AB fortsätter sina satsningar i Hultsfred. Sedan tidigare bygger Famera handelsområdet Knekten, och har nu gjort en mångmiljonaffär med kommunala bolaget HKIAB genom att köpa H-city-fastigheten för 73 miljoner kronor. Företaget köper även tomten Sänkan 4 av Hultsfreds kommun och planerar där att bygga nya bostäder. 

Fastighetenligger i centrala Hultsfred och har ett 30-tal hyresgäster såsom Biblioteket och flertalet butiker. Enligt Hultsfreds kommuns pressmeddelande kommer inte hyresgästerna att påverkas av försäljningen. 

Johan Erlandsson på Famera Fastigheter bekräftar att prislappen på H-city-huset sattes till 73 miljoner kronor. 

Vad har ni för planer för fastigheten?

– Vi har ganska små planer. Vi är inte i Hultsfred för att köpa och riva huset utan det är en väldigt bra fastighet med en betydande samhällsfunktion och många inslag av vad invånarna behöver. Det är en bra nyhet att vi inte har stora planer. 

För att sänka driftskostnaderna för fastigheten planerar Famera att så snart som möjligt påbörja arbetet med att installera bergvärme och solceller. 

–  Vi tänker ge oss på byggnadens drift och effektivisera den. Den står och kostar mycket pengar nu, i el och värme och så vidare. Det är ett stort intresse för oss, och något vi visste när vi köpte fastigheten. Vi har både intäkter och kostnader, men kostnaderna här är väldigt höga. 

– Sedan har vi lite vakanser. Det börjar vi också kolla på efter helgerna. Det rör sig om lokaler på markplan, ganska små ytor.

Vad hoppas ni fylla de tomma lokalerna med? 

– I vanlig ordning så spelar det inte så stor roll. Det handlar om att få dit någon som kan betala sin hyra. 

Planerar för nya bostäder i centrala Hultsfred – kan bli fyra våningar högt

Förutom H-city-huset har köper Famera Fastigheter även tomten Sänkan 4 för 600 000 kronor,  och planerar att börja bygga bostäder där inom några år.  

– 20 lägenheter kanske man får in där. Detaljplanen tillåter fyra våningar så vi vill försöka pröva det. Nu river man ju lägenheter i Hultsfred, längre från centrum och i sämre skick. Det här blir ett försök att bygga hyresrätter med bättre planlösning och rätt mycket modernare. 

Utmaningen att bygga på en mindre ort är kostnaderna, menar Johan Erlandsson. Det kostar att bygga nytt, men invånarna är inte vana vid höga boendekostnader. 

– Planen är att bygga så ekonomiskt som möjligt så att hyrorna blir attraktiva. Sedan har vi alternativet med bostadsrätter, men det är en icke beprövad marknad i Hultsfred. Kanske är det lönt att pröva, vi får se. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt