Annons:

Tjust Fågelklubb överklagar länsstyrelsens beslut om att öka antalet skjutna lodjur. Foto: MostPhotos

Fågelklubb rasar över att fler lodjur får fällas i länet

Tjust Fågelklubb har överklagat länsstyrelsen i Kalmars beslut om att utöka lodjursjakten, från åtta till tolv lodjur i vinter.
– Det är ett felaktigt beslut som enbart tillfredsställer troféjakt, då jägarna får behålla skinnet, säger Larsgunnar Nilsson, ordförande i Tjust Fågelklubb.

Annons:

Larsgunnar Nilsson menar att fågelklubben väljer att överklaga länsstyrelsens beslut om att tillåta att fler lodjur får dödas i länet.

- Vi överklagar inte enbart för lodjurets skull, utan för att det är en viktig art som håller jämvikt i naturen och är ekologiskt viktig, säger Larsgunnar Nilsson.

Han menar att lodjur lämnar efter sig kadaver efter de djur de dödar och äter vilket i sin tur ger föda till olika slags rovfåglar och kråkfåglar.

- Samtidigt jagar lodjuren rådjur och dovhjort som det idag finns för många av, på det sättet gör lodjuren nytta rent trafikmässigt, säger Larsgunnar Nilsson.

Utländska jägare

En av anledningarna till att länsstyrelsen beviljade skyddsjakt på fler lodjur i år än förra året är att lodjuren tar får, något som Larsgunnar Nilsson har svårt att förstå.

- Förra året rapporterades det tre lodjursdödade får i Västerviks kommun. De fåren får djurägarna ekonomisk kompensation för av EU:s landsbygdsråd. Det drabbar inte Sveriges ekonomi. Ekonomiskt är ett lodjur mer värt än vad ett får är, säger Larsgunnar Nilsson.

Många jägare i kommunen är också emot skyddsjakt på lodjur menar Larsgunnar Nilsson.

- När man tittar på vilka som har registrerat sig för att jaga lodjur är det många utländska jägare som är ute efter en trofé. Tyvärr han Naturvårdsverket beslutat att jägare får behålla skinnet på det lodjur som de skjuter. Jag anser att det är troféjakt som man vill göra, säger Larsgunnar Nilsson.

Krukor som jagar

Han är också väldigt kritisk till hur jakten går till.

- De som jagar lodjur är riktiga krukor, de jagar med hund som jagar upp lodjuren i ett träd och så står jägarna under trädet och skjuter lodjuret. Man kan fråga sig om det är jakt överhuvudtaget. 

Det finns flera jägare i Västerviks kommun som ställer sig frågande om det ska vara skyddsjakt på lodjur.

- Majoriteten av jägarna i kommunen anser att lodjursjakt inte ska bedrivas på grund att de är naturvänner, säger Larsgunnar Nilsson.

Vill ha lodjur nära sitt boende

Ett av länsstyrelsens argument till att fler lodjur ska få skjutas i år, är att många människor känner en rädsla för lodjur.

- Men Statens Lantbruks Universitet (SLU) har gjort en undersökning om människans attityd om lodjur. Den visar att 80 procent av de tillfrågade inte är rädda för lodjur. Samtidigt säger 70 av de boende på landet att de vill ha lodjur untanför sin bosatad, säger Larsgunnar Nilsson.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt