Annons:

Foto: Simon Henriksson

Därför försvann provtagningsbaracken från Vimmerby

Provtagningsbaracken försvann från Vimmerby i slutet av 2021. Det fanns flera olika skäl till det.
– Vi sänkte egentligen aldrig kapaciteten, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen.

Annons:

Provtagningsbaracken, som stod vid utkanten av Vimmerby hälsocentral, försvann innan vintern.

– Det berodde helt på att det blev för kallt i den, det till och med frös i den vintern innan, och det ville vi inte vara med om en gång till. Det inte gick att vara där, så när vi tog bort den var det dels ur arbetsmiljöaspekt för personalen och dels för patienternas skull. Då flyttade vi all assisterad provtagning till vår infektionsingång. Utlämningen av självtester via friskt ombud hänvisade till receptionen på hälsocentralen, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Någon kapacitetssänkning var det aldrig tal om, menar Ljungdahl.

– Vi ökade upp antalet självtester lika mycket, så vi sänkte inte kapaciteten när den assisterade provtagningen i baracken togs bort. Nu är den utlämningen av självtester via friskt ombud borttaget, eftersom vi har lådan.

Har det funnits någon diskussion om att återinföra baracken när smittspridningen ökar?

– Nej, det har det inte. Det ska dessutom byggas en familjecentral, vilket gör att det på flera parkeringsplatser även fortsättningsvis kommer stå byggbaracker. Då har vi inte utrymme till det och de parkeringsplatser som finns kvar måste finnas kvar.

Det finns dock fortfarande kvar assisterad provtagning i viss utsträckning.

– Vi är en av få hälsocentraler som har assisterad provtagning för några fler grupper än personer som saknar e-legitimation. Vi har det för personer utan e-legitimation samt kommunens vård- och omsorgspersonal och regionanställd personal. I övrigt hänvisar vi allt till självtesterna som hämtas i lådan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt