Annons:

Förhandlingarna strandade om förskjuten semester –

Förhandlingarna om förskjuten semester har strandat. Foto: MostPhotos

Förhandlingarna strandade om förskjuten semester – "Kunde inte gå med på villkoren"

Det ser inte ut att bli något avtal mellan Kommunal och Vimmerby kommun om förskjuten semester för vård- och omsorgspersonal. Kort före jul strandade förhandlingarna.
– Vi kunde inte gå med på villkoren, säger Petra Dahlström Wall, ordförande för Kommunal.

Annons:

I november berättade vår tidning om att socialnämnden hade för avsikt att få vård- och omsorgspersonal att förskjuta sin semester mot en extra insättning. Det skedde sommaren 2021 och finansieringen löstes via kommunstyrelsen.

– Bakgrunden är att det är svårt att få personal överlag och särskilt under semestertider. Söktrycket av vikarier har inte varit jättestort heller de senaste åren och det var extra tydligt i år. Söktrycket var inte som det brukar och särskilt inte av personer som jobbat tidigare. Vi vill förstås ha kunnig personal, sa socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C) vid den tidpunkten.

Om man som anställd jobbade 13 sammanhängande veckor mellan 31 maj och 31 augusti och därmed försköt sin semester till senare på året kunde man tjäna 30 000 kronor extra. Socialnämnden ville att det skulle bli så i sommar också under förutsättning att man kunde komma överens med Kommunal.

Men det kunde man inte och strax före jul strandade förhandlingarna.

– Man kom inte överens och det är tråkigt såklart. Problemet för oss nu är hur vi ska lösa det. Allt beror på hur många som söker sommarvikariat och vi får helt enkelt hoppas att söktrycket är tillräckligt, säger Lars Sandberg.

Hur löser ni det annars?

– Brukarna har rätt till den vård och omsorg de ska få. Vi kan inte dra ned på det. Man får beordra övertid då istället, men förhoppningsvis slipper vi genomföra allt för drastiska åtgärder. 

"Kunde inte gå med på det"

Det handlar om drygt 200 vikarier som behövs och det är förstås en grannlaga uppgift.

– Förhoppningen är att vi får in tillräckligt med vikarier och det började man jobba med redan innan jul.

Petra Dahlström Wall är ordförande för Kommunal i Vimmerby och säger att villkoren helt enkelt är för dåliga.

– Vi kunde inte gå med på de villkor de hade. Det rör sig till exempel om summan. Vi ansåg att den behövde revideras och höjas. Våra medlemmar jobbar så hårt och de blir inbeordrade väldigt mycket som det ser ut nu. Det är mycket inbeordningar och de är trötta. Ska man då göra ett sådant här avtal så ska det också visa sig i summan, säger hon.

Vad skulle det kunna vara som krävs för att ni ska gå med på det?

– Vi vill inte gå in på några summor. 

Strandade förhandlingar

Kommunens tanke var att använda samma modell som grannkommunen Hultsfred gör.

– Det var därifrån idén kom och där har man haft det här systemet i några år. Jag vet inte vilken nivå Kommunal ville lägga sig på exakt, men det var rätt mycket mer än det Hultsfred har och jämfört med de summor vi hade räknat med. Vi kan inte lägga oss på en annan nivå än grannkommunerna, menar Sandberg.

Petra Dahlström Wall anser å sin sida att Hultsfreds avtal är inaktuellt.

– Deras tanke var att ta Hultsfreds avtal och det är inte fel tänkt egentligen, men jag vet att det inte är reviderat på flera, flera år. Det är samma summa som när de skrev det och vi anser att både antal veckor behöver bli färre och summan behöver bli högre.

Just nu är förhandlingarna betraktade som avslutade.

– Förhandlingarna har inte återupptagits. Den förhandlingen är över i nuläget, säger Lars Sandberg.

– Det här ligger på arbetsgivaren. Det är klart att vi förhandlar om de kommer med något annat – absolut. Men vi har inte hört något i dagsläget, säger Petra Dahlström Wall.

Simon Henriksson

Johanna Karlsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt