Annons:

"Så här får det bara inte gå till, att man lämnar en ung tjej ensam utan möjlighet att ta sig hem", säger Cenita Friberg. Foto: Privat/Lotta Madestam

Strul med KLT-appen – då ska 15-åring ha tvingats av tåget: "Får inte gå till så här"

Cenita Fribergs 15-åriga dotter ska ha tvingats av tåget och lämnats ensam kvällstid på perrongen i Linköping, när det strulade med KLT-appen.
– Så här får det bara inte gå till, att man lämnar en ung tjej ensam utan möjlighet att ta sig hem.

Annons:

Cenita Friberg är märkbart upprörd på rösten, när hon ska dela med sig av det som hände dottern på kvällen den 2 januari, när hon skulle åka hem till Hultsfred efter en dag med kusinen i Linköping.

Väl på tåget ska hon inte ha fått KLT-appen att fungera, så det gick inte att köpa biljett.

– Min dotter erbjöd sig att betala med swish, men det godkändes inte av tågvärden som gav henne två alternativ: antingen ladda ner SJ:s app eller kliva av tåget, berättar Cenita. Någon hjälp med nedladdningen var hon inte intresserad av att bistå med.

Ingen plats för en ensam tjej

Så dottern fick lämna tåget och blev stående helt själv på perrongen runt 20.30 på kvällen.

Hur tänker du som mamma kring det inträffade?

– Jag blir frustrerad, man gör inte så här. Så jag kontaktade först Östgötatrafiken, eftersom det hände i Linköping. Där blev jag otroligt bra bemött av en kille som berättade att kulvertarna gärna blir ett tillhåll när det är kallt ute, ”så där ska man inte låta en ensam tjej gå”, sa han.

– Han sa även att det hänt flera gånger med Östgötapendeln, att det strulat med appen, och att man då låtit passagerare åka med utan biljett. Han hänvisade mig dock till KLT, eftersom det var Krösatåget.

Ingen respons på en dryg vecka

Svaret från KLT dröjde en och en halv vecka efter att Cenita skrev in sina synpunkter på hemsidan och bockade i rutan ”önskar få kontakt med KLT”.

– Det tycker jag också är dåligt, att ingen hör av sig på så lång tid. Men när KLT kontaktats av media, då kom det svar direkt. Enligt dem har tågvärden tydligen en annan version, men min dotter står fast vid sina ord.

Nu löste det sig trots allt bra. Kusinen och hennes pappa hade inte hunnit åka så långt, utan de kunde vända om och ta med sig Cenitas dotter hem till sig.

Har det här påverkat din dotter på något sätt?

– Hon tyckte inte om att åka tåg ensam tidigare ­– och den här händelsen, som hon tycker var otäck eftersom det både var mörkt och rätt sent, har inte gjort det bättre, säger Cenita Friberg.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt