Annons:

Startskott för räddningstjänstens stora omorganisation i dag – här är förändringarna

De tre räddningstjänsterna i norra Kalmar län – Vimmerby, Västervik och Hultsfred – börjar från och med klockan 10.00 i dag att tillhöra ledningscentralen i Jönköping och inte Växjö som tidigare. Foto: Printscreen

Startskott för räddningstjänstens stora omorganisation i dag – här är förändringarna

Räddningstjänsten i Hultsfred, Västervik och Vimmerby går in i det nya ledningsområdet i dag. Från och med klockan 10.00 larmas räddningstjänsten ut från en central i Jönköping och inte från Växjö som tidigare. 
– Vi hoppas att det ska bli så bra som vi har planerat för, säger Peter Helge, operativ chef på räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Annons:

De senaste årens skogsbränder ligger till grund för omorganisationen som berör alla räddningstjänster i Sverige. 

– Det har gjorts utredningar som visar att kommunerna på ett övergripande sätt behöver samverka bättre på ledningsnivå. Man behöver ha förmåga till ledning, kunna öka och ha fler samtidiga, komplicerade och omfattande insatser igång. Man behöver titta på hur befogenheter ska fördelas och hur man blir mer enhetlig mellan ledningssystemen och räddningstjänsterna. Det finns flera punkter som pekar på att kommunerna och räddningstjänsterna behöver göra någonting, säger Peter Helge. 

"Inte längre frivilligt"

Det har efter utredningen gått några år och den lag som räddningstjänsten styrs av, lagen om skydd mot olyckor, har reviderats och ställer numera krav på övergripande ledning. 

– Det är inte längre frivilligt för kommunerna. Det är något man har jobbat med i flera år och från och med 2022 ska man ingå i ett större system.

En artikel i Swedish Firefighters visar att olika kluster av samverkan mellan kommuner, regioner och län har formats. Här i vårt område byggdes räddningsregion sydöstra Sverige (RSöS) upp 2018. 

– Vi har i vårt område kommit väldigt långt och byggt upp denna räddningsregion som började 2018 när vi hade skogsbränder och ett omfattande oljepåslag i Västerviks skärgård. Det är en samverkan mellan flera län (Östergötland, Kronoberg, Jönköping och Kalmar) som samverkar med resurser och har utvecklats när man även har fått med Blekinge, säger Helge.

Går med i Jönköping

Det rör sig om tre ledningssystem med cirka 1,5 miljoner som leds från Jönköping, Linköping och Kalmar.

Räddningstjänsten i Vimmerby, Västervik och Hultsfred nobbar Kalmar, som består av de andra nio kommunerna i Kalmar län med cirka 180 000 invånare, och går istället med i Jönköpings stora ledningssystem med totalt 30 kommuner och cirka 800 000 invånare. Det nya ledningssystemet innebär att alla insatser styrs från en central i Jönköping.

– Jönköping har tecknat avtal med alla räddningstjänster i Kronobergs län, Blekinge län, Jönköpings län och vi i norra Kalmar län. Det är en styrgrupp som styr detta där räddningschef i varje kommun ingår för att se till att avtalet följs. Där finns alltid olika befäl vakna dygnet runt. 

Från och med klockan 10.00 i dag ingår de tre räddningstjänsterna i det nya ledningssystemet. 

– Som det har varit fram till i dag larmas både ambulans och räddningstjänst ut från SOS Växjö. Vi inom räddningstjänsten kommer från och med i dag larmas ut från Jönköping och inte från Växjö som det har varit tidigare. Ambulansen kommer även i fortsättningen larmas ut från Växjö. 

Kommuninvånarna kommer inte märka av förändringen. 

– Det ska inte märkas någon skillnad i vardagen utan det är i sådana fall vid många samtidiga eller större/komplexa händelser som sker i en kommun eller i ett område. Då ska vi vara ännu starkare i och med att vi tillhör ett område med 30 kommuner som kan hjälpa till. Det finns uttalade avtal om att vi ska hjälpa varandra. Det man gör är att man förstärker rollen med ledningsbefäl i Jönköping så det finns ett ledningsbefäl som kan stötta SOS vid ledningen av räddningsinsatser på plats i ledningscentralen. Det är en ny funktion som tillkommer i och med att vi ansluter oss till ledningscentral. 

Därför föll valet på Jönköping

Räddningstjänsten i norra Kalmar län kommer tillhöra Jönköping från och med i dag och Joakim Jansson, säkerhetschef i Västerviks kommun, förklarar varför Kalmar valdes bort. 

– Vi har utrett det under flera års tid, tittat på alla förutsättningar vad gäller ekonomi, kvalité, uthållighet och långsiktighet och sammanvägt alla delar som gav resultatet att vi gör det i Jönköping med de andra kommunerna. Vi har tittat på de andra alternativen men vi ser att Jönköping är bäst för oss. Alla tre kommuner är överens, säger Joakim Jansson. 

Kostnadsaspekten har varit en viktig del i beslutet. 

– Vi betalar 15–16 kronor per invånare i detta ledningssystem och det är dyrare i andra system. Delar man på kostnaden med 800 000 invånare så det är klart att det blir ganska stor skillnad än om man slår ut kostnaden med 180 000 invånare som i Kalmar, säger Jansson. 

"En resa som vi kommer göra"

Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfreds kommun, ser med tillförsikt fram emot den kommande förändringen. 

– Det är inget som vi har hastat ut utan vi har under ett års tid tittat på alla möjliga situationer som vi skulle kunna landa i. Jönköping är det som är mest fördelaktigt för våra tre kommuner. Det är mycket arbete som ligger bakom vårt beslut, säger Hesselgård. 

Det är en ny resa som räddningstjänsten ska ge sig ut på och Helge längtar efter att komma igång. 

– Vi hoppas att det ska bli så bra som vi har planerat för. Det är en resa som vi kommer göra och vi kommer upptäcka saker som vi behöver skruva på. Det är inget som kommer påverka våra kommuninvånare utan mer våra arbetssätt och rutiner. Det ska bli en jättespännande resa, säger Helge. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt