Annons:

  • Skolan möter behovet på sågverksmarknaden  – ”Det är ett tydligt bristyrke

    En första kull har tagit sig igenom utbildningen till sågverksoperatör i Mariannelund. Nu har andra omgången med elever just påbörjat sin utbildning. Foto: Mariannelunds folkhögskola

  • Skolan möter behovet på sågverksmarknaden  – ”Det är ett tydligt bristyrke

    Foto: Mariannelunds folkhögskola

Skolan möter behovet på sågverksmarknaden – ”Det är ett tydligt bristyrke"

Förra året presenterades nyheten att folkhögskolan i Mariannelund satsar på en yrkesutbildning för sågverksoperatörer. Utbildningen är ett svar på branschens kompetensbrist och görs i samarbete med både branschorganisationen STTF och lokala sågverk.
En kull färdiga sågverksoperatörer har nu slussats ut i arbetslivet, och skolan fortsätter att utbilda elever i samarbete med sågverk i hela regionen.

Annons:

Efter att första terminen genomförts och en grupp elever tagit sig igenom den terminslånga yrkesutbildningen är det nu dags för en andra klass att sätta sig i skolbänken. Samuel Klintefelt, skolans rektor och initiativtagare till utbildningen är nöjd med att den första kursen och ser positivt på de lärdomar skolan kan dra efter att ha varit i gång med utbildningen under en termin.

– Uppstartsprocessen är en läroprocess, men utbildningen är bra, jättebra. Det vi lärt oss är att stärka processen mot sågverken eftersom mycket av utbildningen är på plats där, berättar Samuel. 

Samarbetar med sågverk runt om i länen

Skolans mål är att hitta praktikplatser till eleverna på sågverk nära deras hemorter, och under höstterminen har man haft elever på sågverk runt om i Kalmar och Jönköpings län. 

En första kull med sex färdiga sågverksoperatörer kunde skolan slussa ut i arbetslivet innan jul.  Åtta elever är antagna till vårterminen, men ett par platser finns fortfarande lediga.

– Sågverken och inte minst branschorganisationen är jättepositiva, menar Samuel samtidigt som han förklarar att en utmaning även handlar om att när sågverken nyanställer är det ofta på kort varsel. Då gäller det att vi hunnit utbilda personer som kan anställas.
– Framförhållningen är en utmaning helt enkelt, förklarar han. 

Initierade möte med kommunen och näringsliv

Idéen om utbildningen, som skiljer sig ganska mycket från övriga utbildningar på skolan, föddes när Samuel som nytillträdd rektor för skolan initierade ett möte med Eksjö kommun och representanter för företag och näringsliv. 

– I det samtalet uttryckte sågverken en viss frustration över att de i flera omgångar sagt att de behövde hjälp med en utbildning mot branschen. Jag sa att vi skulle titta på det, och då hade staten precis beslutat att folkhögskolor skulle få extra anslag för yrkesutbildningar, berättar Samuel.

”Är ett tydligt bristyrke”

Anslaget infördes för att uppmuntra folkhögskolor att starta utbildningar för bristyrken, men kanske särskilt inom vården eftersom det här var i början av pandemin. 

– När vi skickade in ansökan såg de att sågverksoperatör även det är ett tydligt bristyrke, inom fem år beräknas branschen behöva anställa 2500 personer på grund av pensionsavgångar och ökad produktion. Tillsammans med branschorganisationen STTF (Svenskt trätekniskt forum), omkringliggande kommuner och lokala sågverk kunde utbildningen snabbt formas och starta.

Fortfarande finns en del att utveckla i upplägget, men Samuel tror på utbildningen och att den kommer bli långvarig på skolan. Tanken är att den efter det här året ska fortsätta gå varje hösttermin. 

Utbildningen är som sagt ganska olik övriga kurser på skolan. Kommer vi få se fler yrkesutbildningar av det här slaget i Mariannelund framöver?

– Det här är ett bra komplement för oss och gör att vi blir mer synliga regionalt tänker jag mig. Vi möter ett mycket mer direkt behov som finns här i området, och det är väldigt positivt. Som folkhögskola vill vi gärna vara en tydlig aktör där vi hjälper regionen med utbildningsbehov utifrån vad vi kan, så det handlar om vad det finns för behov, om det går att rekrytera till utbildningen och finansiering. 

Om du fick önska, vad skulle ni göra för kurser mer?

– Det är oftast bra att inte vara för spretig, så det skulle vara spännande med fler inom träindustrin eftersom det är en stark bransch här i trakten. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt