Annons:

Den man som åtalats för bland annat grov våldtäkt mot barn friades på alla punkter. Foto: Arkivbild

VIMMERBYBO FRIAS PÅ ALLA PUNKTER – ÅTALADES FÖR BARNVÅLDTÄKT

Den man i 40-årsåldern som bland annat åtalades för grov våldtäkt mot barn frias på alla punkter. Det meddelar Kalmar tingsrätt idag.

Annons:

Vimmerbybon stod åtalad för grov våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Händelserna ska ha inträffat under flera års tid och i ärendet har det funnits två målsägande som båda är närstående till mannen.

Kalmar tingsrätt väljer alltså att fria mannen helt. Mannen har hela tiden förnekat anklagelserna som riktats mot honom. I rättegången har en mängd personer i barnens närhet hörts, men tingsrätten anser inte att bevisningen räcker fullt ut.

Långtifrån en fällande dom

Barnens versioner av sina upplevelser är inte tillräckligt trovärdiga, menar rätten. Bland annat slår man ned på brist på detaljer och ändrade uppgifter mellan förhör och rättegång. När det gäller förhöret med det yngre barnet så anser tingsrätten att förhörsledaren ställt ledande frågor och att barnet ”närmast anpassar sina svar för att få det hela överstökat för att komma därifrån".

Rätten anser inte att bristerna i målsägandenas berättelser uppvägs av den övriga bevisningen som åklagaren presenterat. Totalt anser man att åklagarens bevisning ligger ”klart under den nivå som krävs för en fällande dom”.

De målsägande hade begärt skadestånd på 230 000 respektive och 110 000 kronor. De anspråken faller förstås eftersom mannen friades.

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt