Annons:

Ljunghälls vd Hans Linnér var den första att sätta sig i GMV-stolen i år.

"Försökte lämna in mammas vigselringar – för att få pengar"

Som fyraåring ertappades han med att försöka lämna in sin mammas vigselringar – för att få hittelön. Redan i åttaårsåldern började han som blomsterbud. Årets första företagsfrukost med God Morgon Vimmerby gästades av Ljunghälls vd Hans Linnér som berättade om barndomen, sina yrkesår och framtiden för pressgjuteriet.

Annons:

Ljunghälls vd Hans Linnér var den första att sätta sig i stolen bredvid Patric Engqvist för den här omgången av God Morgon Vimmerby. 

Och han rivstartade med att berätta flera historier från barndomen, om hur busig han var och hur skolan inte var hans grej. 

– När jag var fyra år försökte jag lämna in mammas vigselringar hos polisen. Jag ville få hittelön, säger Hans Linnér.

När han var sju, åtta år körde han ut blommor och reklam. Dessutom satt han hundvakt. Tidigt ville han tjäna pengar. 

– När jag gick i årskurs åtta praoade jag som piccolo. Sedan fick jag fortsätta där och jag kan säga att jag tjänade mer pengar på dricks än vad jag hade i lön. 

Men skolan passade honom aldrig. 

– Jag var kreativ, det var mycket "hitte på". Ibland var jag mer utanför klassrummet än i det. Jag minns att jag förfalskade mammas namnteckning och stavade fel. Jag kunde inte stava. Men man hittar annat man är bra på och motiverar sig själva. Man kan inte vara bäst på allt.

16 år gammal när han flyttade

Som 16-åring lämnade han Stockholm. Vistelsen i Småland tänkte han dock skulle bli kort. 

– Här stannar jag inte många timmar, tänkte jag. 

Men det skulle det bli. Flyttlasset gick på grund av att pappan fick ett bankdirektörsjobb i Kalmar. Ganska snabbt träffade Linnér också den som är hans fru än i dag. 

Jobben i Småland har sedan avlöst varandra. Hans Linnér fick viktiga erfarenheter med sig överallt.

– Det var mycket som var lärorikt. 

En tredje kontinent

Efter bland annat Kährs, Flygt, Volvo i Braås och Isaberg kom ett samtal från Ljunghälls i Södra Vi. Då hade han precis spenderat några år i Kina för sin sista arbetsgivare innan Ljunghälls.

Med frågan "Hur tror du att Ljunghälls ser ut om tio år?" inledde Patric Engqvist det som kom att handla om pressgjuteriet i kommunen. 

– Det är ingen svår fråga. Om tio år är vi ett mer globalt företag. Vi tittar på Sydamerika och USA. Jag är helt övertygad om att vi är USA, men kanske även i Sydamerika. Vår hemmabas kommer alltid vara i Södra Vi, men vi tittar på andra kontinenter. 

Just nu går det väldigt bra för Ljunghälls. Ett nytt avtal mellan företaget och Volvo Cars slöts nyligen. Det tryggar jobben långt in på 2020-talet och vinsten hamnade en bra bit över 100 miljoner kronor.

– Just nu har vi jättemycket att göra, säger Linnér. 

Gillar hängmattan

Att beskriva sig själv som chef kan vara svårt och otacksamt. Hans Linnér gav sig på att göra ett försök i alla fall. 

– Jag anser att det är viktigt att visa respekt och att alla behövs, vi har alla olika styrkor och svagheter. Min roll är att förmedla bilden av vad företaget ska göra och det är viktigt att alla ser och förstår vad det ska leda till. 

Hans Linnér jobbar hårt. Men på semestern vill han ta det väldigt lugnt. 

– Jag är en lat jävel. Jag lägger mig i hängmatten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt