Annons:

Paret har startat insamling till ukrainsk familj som bott i Vena –

Maksym Panishchak och hans familj har daglig kontakt med Emma Nyberg och Eric Sohlberg i Vena, som nu startat en insamling för att hjälpa familjen i Ukraina. Foto: Privat

Paret har startat insamling till ukrainsk familj som bott i Vena – "Mitt hjärta blöder"

Emma Nyberg och Eric Sohlberg har startat en insamling till den ukrainska familjen Panishchak, som bott i Vena – men som tvingades flytta tillbaka när de inte fick uppehållstillstånd.
– Mitt hjärta blöder när jag tänker på hur de har det. Nu vill vi göra vad vi kan för att hjälpa dem, säger Emma.

Annons:

Emma kan inte släppa Maksym, eller Max som de kallar honom, hans fru och deras båda barn, Myroslava 13 år och Matvii 10 år, för en sekund i tanken. De sitter fast mitt i kriget i Ukraina.

Under de två år som familjen bodde i Vena, hann de komma varandra väldigt nära och knyta starka band emellan sig.

– Vi hörs varje dag om hur de mår och vad vi kan göra för dem. I går berättade han att de lämnat sin lägenhet för att flytta hem till mormor för att de ska vara nära varandra. Familjen vill vara samlad.

– Han sa också att flygplanen bara är en-två minuter bort och att ryssarna bombat en militärbas i närheten av dem, berättar Emma som märker att det är långt många fler än hon och Eric som tänker på familjen och berörs starkt av att veta att de befinner sig mitt i kriget.

Kom snabbt in i samhället

Maksym Panishchak och hans familj bodde tidigare i Vena, sedan de flyttat från Ukraina 2016 i hopp om att få ett drägligare liv än i sitt hemland.

Maksym läste på SFI, Svenska för invandrare, och barnen gick på Vena skola där de snabbt lärde sig språket och fick många nya vänner.

– Både Max och hans fru jobbade som mjölkare för Eric i vår ladugård, berättar Emma. Så de hade verkligen kommit in i samhället och försörjde sig på egen hand när de var tvungna att återvända på hösten 2018, på grund av att de inte beviljades uppehållstillstånd.

– När de inte fick bo kvar i Vena gjorde vi vad vi kunde med hjälp av advokat, men det gick inte. De tvingades riva upp barnen från tryggheten och flytta hem igen. De ville inget hellre än att stanna i Sverige.

Hur mår du när du tänker på dem?

– Mitt hjärta blöder. Det går inte att föreställa sig hur de har det, och man tänker på sina egna barn. Det är ju heller inte långt bort ifrån Sverige som det pågår ett krig. Jag kan inte koppla av, när man inte vet vad som händer dem härnäst.

Så på lördagskvällen tog Emma och Eric beslutet att starta en insamling till familjen. På sociala medier vädjar de till folk, att skänka en slant, eller i alla fall ägna familjen en tanke.

– Jag fick idén när Max skrev att han uppskattar att deras pengar kommer räcka till den 20 mars, sedan måste han sälja bilen. Jag kommer redovisa varje krona på Facebook och se till så att det kommer fram till Max och hans familj, säger Emma som är välkänd i trakten för sin behjärtansvärda BOND-insamling, som står för barnavdelning, onkologi, neurokirurgi och diabetes.

Vad har Maksym sagt om stödet?

– Att de känner sig varma i hjärtat när de tänker på alla här i Vena. Han sa att det är en tröst att veta att vi finns här i Sverige och stöttar dem.

 

Swishkontot 123 026 10 08 har öppnats just för Maksym och hans familj.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt