Annons:

Regeringens besked: Polisen får 700 miljoner kronor extra

Regeringen gör ytterligare en satsning på polisen under 2017. Det här rapporterar SVT Nyheter.
Totalt handlar det om 700 miljoner kronor extra.

Annons:

– Polisen förbrukar mer resurser än vad man hade förväntat och dessutom ökar behovet av fler poliser på grund av gängskjutningar och annat som tar stora utredningsresurser, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Pengarna läggs ovanpå den tidigare satsningen på två miljarder kronor extra fram till 2020. För innevarande år fick polisen 100 miljoner kronor extra samt att man fick behålla överskottet på 700 miljoner kronor från 2016. 

Satsningen ska göra det möjligt att behålla de civilanställda som Rikspolischefen Dan Eliasson anställde på eget initiativ – men ska också ge helt nya polisanställda.

– Vi kan också förstärka den nationella forensiska verksamheten, som innebär att vi snabbare får svar på vapen, provskjutningar och DNA, vilket kommer att underlätta utredningsverksamheten, säger Ygeman.

"Visa att staten är starkare"

Till SVT säger finansministern Magdalena Andersson (S) att ökningen av antalet skjutningar är en viktig orsak till att det satsas extrapengar.

– Vi ser hur antalet skjutningar har ökat på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Därför sätter vi till 700 miljoner kronor extra redan i år. Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger hon till SVT.

Satsningen kommer i tilläggsbudgeten för 2017 och den presenteras samtidigt som vårbudgeten den 18 april.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt